Lucruri neştiute despre plastic

1 70576 original jpg jpeg

Datorită nenumăratelor mişcări ecologiste, majoritatea oamenilor ştiu cât de dăunătoare sunt reziduurile din plastic pentru planet. Cu toate astea, însă, industria maselor plastice este în creştere.

Descoperă mai multe lucruri pe care nu le bănuiai despre acest tip de material,care ar putea să îţi schimbe complet percepţia asupra subiectului.

Descompunerea maselor plastice începe abia după 450 de ani. Apoi,mai este nevoie de alţi 50-80 de ani pentru ca plasticul să se descompună complet.

Cuvântul „plastic“ a fost folosit prima dată în 1925,la peste 60 de ani de la prima prelucrare chimică a cauciucului.

Metrourile din Beijing permit călătorilor să folosească sticle de plastic ca formă de plată. Mai exact,este nevoie de 20 de recipiente goale pentru un bilet. Astfel,autorităţile încurajează reciclarea.

Înainte de al Doilea Război Mondial cel mai popular plastic a fost bachelita. Ea a fost utilizată la producerea multor obiecte,de la jucării pentru copii la piese pentru bombardierele mari folosite în luptă.

O specie de ciupercă din Amazon,descoperită în 2012 de cercetătorii americani de la Universitatea Yale,se hrăneşte cu plastic. Această descoperire ar putea duce la crearea unor noi tehnici de reciclare.

Un alt detaliu interesant legat de plastic,este faptul că 90% din preţul cerut de producător pentru apa îmbuteliată este doar pentru sticlă.

Sunt necesari 24 milioane de litri de petrol pentru a produce 1 miliard de sticle de plastic.

În ciuda mediatizării intense a avantajelor reciclării,europenii reciclează în prezent doar 2,5% din sticlele de plastic pe care le folosesc.

Industria pescuitului la nivel mondial aruncă în oceane cantităţi uriaşe de gunoi din plastic. Aproximativ 150.000 de tone sunt împrăştiate în apă anual. Între deşeuri se numără produse de ambalare,plase de pescuit şi geamanduri.

Peste un milion de animale sunt ucise de deşeurile aruncate în mări şi oceane. Vietăţile marine confundă gunoiul cu hrana.

Reciclarea unei singure sticle de plastic poate economisi suficientă energie pentru a aprinde un bec de 60W,aproximativ 6 ore.

Unul dintre ultimii compuşi din plastic cu adevărat importanţi,kevlar,a fost descoperit în 1964,dechimista americanăStephanie Kwolek. Materialul este de 5 ori mai rezistent decât oţelul şi este folosit la fabricarea vestelor antiglonţ.

Rwanda,stat din centrul Africii,este prima ţară care a interzis pungile de plastic.

Celofanul nu este din plastic,ci este fabricat din celuloză şi este biodegradabil în sol,în aproximativ 90 de zile.