Metode contraceptive pentru câini şi pisici. Pastile vs sterilizare

metode contraceptive pentru câini şi pisici jpeg

Ghemul de puf drăgălaş a devenit brusc irascibil? Nu poate fi decât un motiv. Află ce soluţii ai dacă nu-ţi doreşti mai multe animăluţe de companie. Iată o listă cu metode contraceptive pentru câini şi pisici.

Dacă nu vrei să-ţi înmulţeşti numărul animăluţelor din casă,ai nevoie de măsuri care pot părea radicale. Acum,poţi apela atât la tratamente contraceptive,cât şi la clasica operaţie de sterilizare.

Metode contraceptive pentru câini şi pisici - Ce este de făcut?

Există o gamă largă de medicamente care conţin hormoni şi care au ca efect suprimarea sau întreruperea ciclului la femele,iar la masculi reduc activitatea sexuală. Se pot administra fie pe cale orală (de exemplu Pilkan sau Ovarid),fie injectabil (Covinan).

Avantaje:se pot administra acasă,nu trebuie să mergi la veterinar. Se găsesc în magazinele de profil şi sunt foarte eficiente.

Metode contraceptive pentru câini şi pisici - Dezavantaje:este nevoie de un număr mare de administrări (timp de 8 zile). După tratament,animalul poate intra din nou în călduri. După o perioadă de administrare constantă,pot apărea efecte secundare (chisturi mamare,care se pot transforma în tumori).

Sterilizarea,cea mai eficientă

Metode contraceptive pentru câini şi pisici - La masculi,procedura este mai simplă şi perioada de recuperare este mai scurtă (24 de ore). La femele,intervenţia chirurgicală este mai laborioasă,implică deschiderea cavităţii abdominale,deci şi perioada de recuperare este mai lungă,dar fără riscuri majore.

Este recomandat ca tratamentul hormonal să nu fie administrat după vârsta de 7 ani,când ar trebui să apelezi la intervenţia chirurgicală.