Pădurea colorată din Gorj: de ce au fost sute de copaci pictaţi în culorile curcubeului
Ai zice că soarele şi ploaia s-au vorbit şi şi-au ascuns nestematele colierului, cele şapte culori ale curcubeului, într-o pădure gorjană.Pe drumul naţional DN 67, între Horezu şi Târgu Jiu, puţin într-o curbă, verdele intens al pădurilor dese este brusc întrerupt de o feerie de culori. Iar "minunea" nu este lucrarea naturii, ci a unui artist care a văzut divinitatea în natură.
De cum cobori de pe Dealu Negru şi faci stânga, spre Târgu Jiu, drumul te leagănă pe serpentine când blânde, când ameţitoare, ce şerpuiesc printre sate străvechi împrăştiate pe dealuri şi protejate de păduri seculare. Din când în când, o bătrână te momeşte cu zmeură şi afine proaspăt culese sau cu pepeni din grădina ei. Peisajele sunt fermecătoare, parcă rupte din scrierile lui Vlahuţă sau ale lui Eminescu.
Nimic, însă, nu te pregăteşte de întâlnirea cu pădurea colorată. Neanunţată de nicio plăcuţă, îţi apare, brusc, înaintea ochilor. Imaginea este atât de şocantă şi impunătoare, încât te face să opreşti sau chiar să te întorci din drum, dacă ai trecut de ea. Un drum lateral îţi dă voie să parchezi chiar la marginea ei.
Aici, în dumbrava Poiana de lângă Polovragi, peste 600 de copaci au fost pictaţi în culori vii, de artistul Mihai Ţopescu. Pictorul a folosit o vopsea ecologică, pentru a nu dăuna scoarţei arborilor.
Proiectul, numit "Manifest pentru Natură", a fost iniţiat în 2014 cu scopul de a atrage atenţia atât a publicului, cât şi a autorităţilor, asupra defrişărilor abuzive din România. Parte a proiectului a fost pictarea arborilor, lucrare pe care Ţopescu a numit-o "Pădurea Paradisului".
Pădurea a fost pictată în 2017. Nu doar trunchiurile copacilor au fost colorate în roşu, portocaliu, galben, verde, albastru şi mov, ci şi mici crenguţe, care apoi au fost prinse de crengile arborilor, în mănunchi, reprezentând cuiburi de păsări.
Pe lângă mesajul ecologic, Ţopescu a încercat să sugereze şi o legătură cu divinitatea.
"Pădurea colorată este prima uşă pe care o deschid către o temă nouă - aceea a Înălţării. Suntem aici, printre copaci-coloane. Coloanele unui templu al naturii. Oamenii se opresc aici şi se plimbă printre coloanale lui. Suntem făcuţi de aceeaşi 'mână'. Am cam uitat asta. Pădurea colorată este un prim pas," scrie artistul pe site-ul său, topescumihai.com.
Iar concluzia dublului mesaj este cât se poate de clară: cum să "ucizi", să dobori, creaţia lui Dumnezeu?