Palmierul, exotism la tine acasă
Palmierii sunt plante uşor de îngrijit,care cresc bine în ghiveci. Asta fără a mai pune la socoteală şi aspectul lor decorativ.
Simboluri ale insulelor exotice şi ale plajelor paradisiace,palmierii ar trebui primiţi cu braţele deschise în orice casă pentru că ne fac să visăm la vacanţă în orice anotimp.
Atenţie când îl cumperi
Când îl cumperi,palmierul trebuie să fie bine proporţionat,cu o coroană simetrică de frunze. Acestea nu trebuie să aibă pete sau să fie uscate. Culoarea unui palmier sănătos este verde închis sau verde-albăstruie,niciodată gălbuie sau maronie.
Nu-l uda prea des
Îţi dai seama că palmierul are prea prea puţină apă dacă pământul devine albicios şi se crapă,iar frunzele nu mai sunt rigide şi au tendinţa de a se lăsa. Udă-l când pământul de la suprafaţă este uşor uscat,numai cu apă la temperatura camerei. O jumătate de oră mai târziu,scurge toată apa din farfuria ghiveciului. Altfel,rădăcinile pot putrezi.
Pune-l într-un loc luminos
Palmierul creşte frumos în apropierea unei ferestre. Din mai până în septembrie ar fi bine ca razele soarelui să nu bată direct pe el. Poţi evita acest lucru punând o perdea la fereastră. Soarele direct este suportat bine doar de unele specii de palimier sau în cazul în acre umiditatea depăşeşte 65%.
Are nevoie de umiditate
Aerul din locuinţele noastre este întotdeauna prea uscat. Îţi dai seama de asta când vârfurile frunzelor de palmier se usucă şi se îngălbenesc,iar planta devine mai vulnerabilă la boli şi paraziţi. Palmierul creşte frumos doar dacă îi poţi asigura o umiditate de cel puţin 60%. Poţi obţine asta instalând o fântână de interior sau aşezând palmierul pe un pat de nisip pe care îl păstrezi mereu umed. De asemenea,pulverizează apă pe frunze cât de des posibil.
Praful nu-l lasă să respire. De aceea,şterge-i frunzele la fiecare două săptămâni cu o cârpă îmbibată în bere. Aşa,ele capătă strălucire.
Taie părţile uscate ale frunzelor,dar lasă o fâşie maro de 5 mm. Altfel,uscăciunea se va extinde.
Îndepărtează frunzele uscate pentru a evita răspândirea paraziţilor.