Plante care opresc sângerarea. 4 remedii naturiste din grădină

plante care opresc sângerarea jpeg

Natura are leac aproape pentru toate afecţiunile, inclusiv pentru oprirea sângerărilor. Anumite remedii au efect astringent, determină contractarea ţesuturilor şi grăbesc coagularea sângelui. Iată câteva plante care opresc sângerarea.

1. Plante care opresc sângerarea - Coada-calului vindecă rapid

Pentru rănile care se vindecă greu, pe fistule (ulceraţii adânci în ţesut), foloseşte Coada-calului, în spălături şi băi cu infuzie concentrată. Apoi pune pe leziune cataplasme cu plantă opărită, învelită în pânză şi aplicată pe leziune. Infuzia se prepară astfel: o linguriţă de plantă uscată la 250 ml apă fiartă. Lasă 3 minute la infuzat, apoi strecoară. Dacă îţi curge sânge din nas, poţi folosi rapid următorul remediu: zdrobeşte câteva tulpini de coada-calului şi picura lichidul în nări. În cazul sângerărilor la nivelul gingiilor, fă o infuzie de coada-calului şi clăteşte gura de 3 ori pe zi. Remediul opreşte sângerarea, cicatrizează rănile şi reface mucoasele.

Atenţie! Planta nu se recomandă gravidelor, mamelor care alăptează, diabeticilor, persoanelor dependente de alcool.

2. Coada-şoricelului, hemostatic natural 

Planta se aplică pe tăieturi şi zgârieturi, după spălare şi dezinfectarea lor prealabilă. Foloseşte o tinctură, preparată astfel: umple o sticlă de culoare închisă cu flori proaspete de Coada şoricelului, mărunţite, fără a le îndesa. Adaugă rachiu de fructe de 40 de grade, lasă 14 zile la soare. Aplică lichidul direct pe tifonul cu care pansezi rana. Poţi presăra pe locul dureros puţină pulbere de plantă. Infuzia de flori (maximum 3 linguri la o cană cu apă clocotită) se foloseşte pentru băi sau pentru comprese cu rol vindecător.

Plante care opresc sângerarea - Atenţie! Nu se recomandă gravidelor şi femeilor care alăptează, nici persoanelor alergice la această plantă.

3. Plante care opresc sângerarea - Ceai pentru problemele menstruale 

Dacă pierzi mult sânge la menstruaţie, bea un ceai din coada-şoricelului. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori la 200 ml apă fiartă. Bea 3-4 căni pe zi.

4. Pătlagina cicatrizează rănile 

Când vine vorba de plante care opresc sângerările, pe listă trebuie trecută şi pătlagina. Numită popular şi limba-oii, pătlagina creşte pretutindeni, din primăvară până toamna târziu. Are proprietăţi hemostatice (opreşte sângerările), emoliente, datorită mucilagiilor din compoziţie, vitaminei K, taninului, mineralelor şamd. Ajută la coagularea sângelui şi la cicatrizarea rănilor. Frunzele proaspăt culese, spălate, şterse cu un şervet absorbant şi zdrobite, se pot folosi ca atare: se aplică umede direct pe rănile superficiale, pentru a opri hemoragiile.

Dacă nu ai la îndemână plantă proaspătă, foloseşte-o sub formă de tinctură sau de pulbere, pentru răni produse prin tăietură sau zgârietură. În cazul rănilor purulente, ai nevoie de o infuzie obţinută astfel: 20 g frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită, lăsate 10-15 minute. Fă spălături locale de mai multe ori pe zi.

Sfatul specialistului despre plante care opresc sângerarea

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Printre plantele care opresc sângerarea se regăsesc următoarele: urzică (Urticae herba), traista ciobanului, scoarţă de stejar, frunze de castan, creţişoară, frunze de zmeur .

Urzica a fost utilizată tradiţonal pentru reducerea sângerărilor menstruale datorită conţinutului de vitamina K şi taninuri. Traista ciobanului este o plantă recunoscută pentru proprietăţile sale hemostatice, vasocostrictoare la nivelul uterului si antinflamatoare. Este foarte utilă femeilor care se confruntă cu hemoragii uterine datorate tulburarilor ciclului menstrual, metroragii in perioada de pubertate sau menopauza, metrite. Creţişoara, bună pentru menţinerea sănătăţii aparatului genital feminin, acţionează datorită conţinutului în taninuri care conferă efectul uterotonic, de reducere a ciclurilor menstruale abundente, contribuind la refacerea mucoasei uterine în caz de erozoiuni, ulceraţii şi hemoragii. Toate plantele enumerate mai sus se pot folosi sub forma de ceaiuri, infuzie, o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită, sau/şi sub forma de tincturi, 25 de picături/30 ori pe zi, luate dupa mese.



Recente

Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg