Plante frumoase, dar otrăvitoare

1 70929 original jpg jpeg

Au flori splendide, care impresionează cu frumuseţea şi culoarea petalelor lor. Însă nu toate plantele sunt atât de inocente pe cât par la prima vedere. Există unele specii care sunt toxice, deoarece conţin substanţe chimice otrăvitoare.

LEANDRUL,ucigaşul cu miros dulceag

Planta decorativă este cunoscută pentru frumuseţea ei ieşită din comun. Dar nu trebuie să te laşi păcălită de aspectul său,deoarece leandrul (Nerium oleander) este letal. Specialiştii subliniază că este una dintre cele mai toxice plante de grădină cultivate în mod obişnuit,iar toate părţile sale sunt toxice pentru oameni şi animale,inclusiv seva şi frunzele. Ingerarea poate afecta sistemul gastrointestinal,inima şi sistemul nervos central.

RICINUL deţine recordul suprem

Cunoscut şi sub numele de „Palma lui Hristos“,ricinul (Ricinus communis) este considerat ca fiind cea mai otrăvitoare plantă din lume. Potrivit experţilor,un singur miligram este sufi cient pentru a ucide un adult. Toate părţile plantei (foto) sunt toxice. Otrăvirea are loc atunci când oamenii sau animalele înghit seminţele sparte sau le desfac prin mestecare. Dacă rămân intacte,ele pot trece prin tractul digestiv fără să elibereze toxina mortală. Uleiul din seminţele de ricin se extrage în laboratoare specializate şi se foloseşte în uz intern doar la recomandarea medicului.

OMAGUL,folosit pentru uciderea lupilor

Are un aspect fermecător şi fl orile sale albastru-violacee sau galbene sunt foarte frumoase. Chiar şi aşa,omagul (Aconitum napellus) este una dintre cele mai periculoase plante din lume. Toxinele sale erau folosite în timpuri străvechi pentru a ucide lupii. Oamenii o întrebuinţau adeseori pentru a unge vârful săgeţilor şi al suliţelor pentru a ucide astfel duşmanii sau criminalii. Otrăvirea poate avea loc după ce frunzele sunt culese fără mănuşi de protecţie,deoarece toxina intră cu uşurinţă în piele,însă şi o cantitate de tinctură se poate dovedi fatală.

CUCUTA,întrebuinţată în Antichitate

Plantă otrăvitoare cu fl ori albe şi fructe brun-verzui,cucuta (Conium maculatum) era o variantă aleasă de multe ori în Grecia antică pentru asasinate. Legenda spune că filosoful Socrate a fost ucis în acest fel. Fiind condamnat la moarte,i s-a dat o infuzie puternică din această plantă şi a devenit victima otrăvirii cu cucută. În rădăcina şi seminţele cucutei există o serie de alcaloizi toxici,iar aceştia pot provoca moartea,deoarece atacă funcţiile sistemului nervos central.