Portocala, sursa ta de sănătate
Am auzit de foarte multe ori spunându-se că alimentele sănătoase nu sunt gustoase şi că cele gustoase sunt nesănătoase. Dar, ca peste tot, există excepţii. Multe fructe, de exemplu, sunt gustoase, delicioase şi, desigur, sănătoase.
În funcţie de sezon, fructele au foarte multe beneficii asupra sănătăţii. Ele conţin o cantitate importantă de antioxidanţi, vitamine şi minerale, care oferă organismului doza zilnică necesară de substanţe nutritive. În plus, fibrele sunt foarte bune pentru îmbunătăţirea digestiei şi prevenirea constipaţiei, iar zahărul natural pe care-l conţin este bun pentru diabetici. Nu mai trebuie menţionat faptul că fructele sunt sănătoase.
Acum suntem în sezonul rece. Asta înseamnă că este momentul citricelor, cum sunt portocalele, mandarinele, lămâile, clementinele, kiwiul etc. Aceste fructe sunt surse bogate de vitamina C, o vitamină-stimul a imunităţii. Iar cea mai mare cantitate de vitamina C se găseşte în portocale.
Portocala este fructul preferat în sezonul rece, ea fiind mâncată mai ales pentru vitamina C şi antioxidanţi, care întăresc imunitatea şi previn infecţiile şi răceala. În plus, portocala conţine fitochimicale, care luptă împotriva agenţilor cancerigeni. Există mai multe motive pentru care ar trebui să includem în dieta zilnică portocalele, dar cele mai importante sunt:
Reglează tensiunea arterială
Portocalele sunt sursă de magneziu, mineral care ajută la stabilizarea valorilor tensiunii arteriale. În plus, flavonoidele prezente în fruct menţin sub control hipertensiunea arterială.
Previne afecţiunile cardiovasculare
Antioxidanţii găsiţi în fruct luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi şi previn oxidarea colesterolului. Colesterolul oxidat te îmbolnăveşte din interior, împiedicând fluxul sangvin să ajungă la inimă, ceea ce poate provoca un atac de cord. În plus, proprietăţile antioxidante neutralizează efectele radicalilor liberi şi protejează inima de diverse afecţiuni.
Combate infecţiile virale
Portocalele sunt sursă importantă de vitamina C, care este considerată un stimul al imunităţii. Când sistemul imunitar este puternic, organismul este capabil să lupte împotriva infecţiilor şi să prevină îmbolnăvirea. În plus, polifenolii prezenţi în portocală sunt antivirali, luptând cu virusul ajuns în corp.
Previne pietrele la rinichi
Studiile arată că prin consumul regulat de suc de portocale (fructe citrice) este redus riscul de pietre la rinichi, deoarece elimină excesul de acid citric din urină şi reduce aciditatea. În plus, substanţele nutritive prezente în portocale îmbunătăţesc funcţia rinichilor fără să crească valorile tensiunii arteriale şi nivelul de zahăr din sânge, combătând şi stresul.
Combate constipaţia
O foarte bună sursă de fibre solubile şi insolubile, portocalele stimulează tranzitul intestinal şi cantitatea de suc gastric produs, îmbunătăţind digestia. Portocalele sunt recomandate persoanelor care suferă de constipaţie.