Poveşti cu ceai

1 72840 original jpg jpeg

Învăluită în legende care mai de care mai interesante, băutura cu virtuţi terapeutice a jucat un rol important în cultura Asiei - în special în cea financiară, când frunzele de ceai erau folosite ca monedă de schimb.

Potrivit unei legende,acum 3.000 de ani,împăratul chinez Shennong (dinastia Han) se pregătea să bea o ceaşcă cu apă fierbinte. Din întâmplare,câteva frunze din arbustul sub care se relaxa au picat în lichidul aburind. Aşa s-a născut obiceiul de a savura infuzia de frunze de ceai...

Deşi există numeroase tipuri de ceai (alb,verde,negru,oolong,pu-erh şamd),toate provin de la o singură plantă,Camellia Sinensis. Produsele au arome diferite,în funcţie de modul de prelucrare,tipul de sol în care sunt cultivate şi climatul în care se dezvoltă.

Planta a fost adusă în Europa de misionarii portughezi,în secolul al XVI-lea,care au trecut la producţia pe scară mare a ceaiului negru,adăugându-i fel şi fel de flori şi esenţe. Obiceiul de a bea ceai a ajuns şi la curtea regală a Angliei,prin intermediul infantei portugheze Ecaterina de Braganza,devenită soţia regelui Carol al II-lea al Angliei,Scoţiei şi Irlandei.

Abia în secolul al XIX-lea a apărut conceptul ceaiului de la ora 5 – faimosul „afternoon tea“. Obiceiul a fost introdus de Anna,a şaptea ducesă de Bedford,care s-a gândit să îşi potolească foamea de după-amiază cu cea şi biscuiţi cu unt. Treptat,obiceiul a devenit un prilej monden,de socializare.

Ceremonia Gong Fu Cha (sau Kung Fu Cha) este o metodă chinezească de preparare a ceaiului. Este o cale convivială de a obţine un lichid de calitate,parfumat,servit în porţelanul cel mai fin. Se deosebeşte de ceremonia ceaiului japoneză,Chanoyu-o artă tradiţională inspirată de budismul zen,în cadrul căreia ceaiul verde pudră (matcha) e preparat de un specialist şi e servit unui mic grup de invitaţi,într-un cadru relaxant.

Pliculeţele de ceai au fost folosite pentru prima oară tot în China,în timpul Dinastiei Tang. La începutul secolului XX,americanul Thomas Sullivan a popularizat pătrăţelele cu arome.



Recente

Parfe de pepene rosu  Sursa foto shutterstock 568587580 jpg
10 11 shutterstock 448835689 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 1789001060 jpg
Inghetata cu fistic si nuci  Sursa foto shutterstock 2028260711 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg
Foto comunicat proiectprobono MDV jpeg
Salata de creveti  Sursa foto shutterstock 2453670855 jpg
portrait newborn hold palms jpg
Inghetata cu fistic si menta  Sursa foto shutterstock 397587961 jpg
pexels mlkbnl 10212593 (1) jpg
Chitelute de broccoli la cuptor  Sursa foto shutterstock 396427753 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg
Inghetata cu alune de padure  Surse foto shutterstock 1253090095 jpg
466a83b2 3cd2 7b2f f775 889692ba23bb jpg
imagine Melanom Romania jpg
Tacos de barbacoa  Sursa foto shutterstock 1811385358 jpg
clickpentrufemei ro  Modele de sandale de damă care merită să le ai în garderobă imag principala jpg
Inghetata de afine si esenta de lavanda  Sursa foto shutterstock 1740357302 jpg
hands patient suffering from psoriasis jpg
Sharoma de vita  Sursa foto shutterstock 2250636245 jpg