Poveşti cu ceai

1 72840 original jpg jpeg

Învăluită în legende care mai de care mai interesante, băutura cu virtuţi terapeutice a jucat un rol important în cultura Asiei - în special în cea financiară, când frunzele de ceai erau folosite ca monedă de schimb.

Potrivit unei legende,acum 3.000 de ani,împăratul chinez Shennong (dinastia Han) se pregătea să bea o ceaşcă cu apă fierbinte. Din întâmplare,câteva frunze din arbustul sub care se relaxa au picat în lichidul aburind. Aşa s-a născut obiceiul de a savura infuzia de frunze de ceai...

Deşi există numeroase tipuri de ceai (alb,verde,negru,oolong,pu-erh şamd),toate provin de la o singură plantă,Camellia Sinensis. Produsele au arome diferite,în funcţie de modul de prelucrare,tipul de sol în care sunt cultivate şi climatul în care se dezvoltă.

Planta a fost adusă în Europa de misionarii portughezi,în secolul al XVI-lea,care au trecut la producţia pe scară mare a ceaiului negru,adăugându-i fel şi fel de flori şi esenţe. Obiceiul de a bea ceai a ajuns şi la curtea regală a Angliei,prin intermediul infantei portugheze Ecaterina de Braganza,devenită soţia regelui Carol al II-lea al Angliei,Scoţiei şi Irlandei.

Abia în secolul al XIX-lea a apărut conceptul ceaiului de la ora 5 – faimosul „afternoon tea“. Obiceiul a fost introdus de Anna,a şaptea ducesă de Bedford,care s-a gândit să îşi potolească foamea de după-amiază cu cea şi biscuiţi cu unt. Treptat,obiceiul a devenit un prilej monden,de socializare.

Ceremonia Gong Fu Cha (sau Kung Fu Cha) este o metodă chinezească de preparare a ceaiului. Este o cale convivială de a obţine un lichid de calitate,parfumat,servit în porţelanul cel mai fin. Se deosebeşte de ceremonia ceaiului japoneză,Chanoyu-o artă tradiţională inspirată de budismul zen,în cadrul căreia ceaiul verde pudră (matcha) e preparat de un specialist şi e servit unui mic grup de invitaţi,într-un cadru relaxant.

Pliculeţele de ceai au fost folosite pentru prima oară tot în China,în timpul Dinastiei Tang. La începutul secolului XX,americanul Thomas Sullivan a popularizat pătrăţelele cu arome.



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg