Poveşti cu ceai

1 72840 original jpg jpeg

Învăluită în legende care mai de care mai interesante, băutura cu virtuţi terapeutice a jucat un rol important în cultura Asiei - în special în cea financiară, când frunzele de ceai erau folosite ca monedă de schimb.

Potrivit unei legende,acum 3.000 de ani,împăratul chinez Shennong (dinastia Han) se pregătea să bea o ceaşcă cu apă fierbinte. Din întâmplare,câteva frunze din arbustul sub care se relaxa au picat în lichidul aburind. Aşa s-a născut obiceiul de a savura infuzia de frunze de ceai...

Deşi există numeroase tipuri de ceai (alb,verde,negru,oolong,pu-erh şamd),toate provin de la o singură plantă,Camellia Sinensis. Produsele au arome diferite,în funcţie de modul de prelucrare,tipul de sol în care sunt cultivate şi climatul în care se dezvoltă.

Planta a fost adusă în Europa de misionarii portughezi,în secolul al XVI-lea,care au trecut la producţia pe scară mare a ceaiului negru,adăugându-i fel şi fel de flori şi esenţe. Obiceiul de a bea ceai a ajuns şi la curtea regală a Angliei,prin intermediul infantei portugheze Ecaterina de Braganza,devenită soţia regelui Carol al II-lea al Angliei,Scoţiei şi Irlandei.

Abia în secolul al XIX-lea a apărut conceptul ceaiului de la ora 5 – faimosul „afternoon tea“. Obiceiul a fost introdus de Anna,a şaptea ducesă de Bedford,care s-a gândit să îşi potolească foamea de după-amiază cu cea şi biscuiţi cu unt. Treptat,obiceiul a devenit un prilej monden,de socializare.

Ceremonia Gong Fu Cha (sau Kung Fu Cha) este o metodă chinezească de preparare a ceaiului. Este o cale convivială de a obţine un lichid de calitate,parfumat,servit în porţelanul cel mai fin. Se deosebeşte de ceremonia ceaiului japoneză,Chanoyu-o artă tradiţională inspirată de budismul zen,în cadrul căreia ceaiul verde pudră (matcha) e preparat de un specialist şi e servit unui mic grup de invitaţi,într-un cadru relaxant.

Pliculeţele de ceai au fost folosite pentru prima oară tot în China,în timpul Dinastiei Tang. La începutul secolului XX,americanul Thomas Sullivan a popularizat pătrăţelele cu arome.