PRACTIC: 5 ponturi pentru o bucătărie curată
Bătălia cu virusurile, bacteriile, microbii se dă şi în bucătărie. Germenii patogeni sunt peste tot şi numai curăţenia îi ţine departe.
Vara,germenii nu sunt atât de periculoşi cum sunt în sezonul rece,pentru că lumina intensă a soarelui îi slăbeşte şi chiar îi distruge.În plus,vara,bucătăria,este mai bine aerisită. Cu toate acestea,potapărea boli specifice,care se transmit prin bacterii,microbi şiviruşi. Câteva măsuri simple te ajută să le înlături.
1. Fereşte-te de insecte!
Dotează-ţi ferestrele cu site împotriva muştelor. E de prisos să maivorbim despre bolile pe care le pot transmite,după ce au „aterizat” pealimente. În plus,ia măsuri împotriva gândacilor de bucătărie,careajung mai uşor să se cuibărească în bucătărie, în sezonul cald.
2. Păstrează igiena!
Începând cu mâinile şi terminând cu toate ustensilele de bucătărie,totul trebuie să fie curat. De cele mai multe ori,nu ai nevoie decâtde o simplă spălare cu apă şi detergent special de vase.
Atenţie însă! Buretele de vase şi lavetele sunt adevărate depozite debacterii. Specialiştii spun că sunt cele mai murdare obiecte dinbucătătrie! Se pot dezinfecta însă,punându-le un minut în cuptorul cumicrounde.
3. Atenţie la carne şi legume!
Manevrarea cărnii trebuie urmată de spălarea riguroasă,cu apă caldăşi detergent, a tuturor vaselor şi ustensilelor şi a suprafeţelor pecare ai lucrat. O soluţie antibacteriană te scuteşte de infecţii cu Salmonella şi E coli. La fel procedezi şi cu legumele: spală-le înainte şi după ce le-ai curăţat!
4. Curăţă frigiderul!
Mânerul şi uşa frigiderului sunt şi ele printre cele mai murdare suprafeţe ale bucătăriei. Curăţă-le periodic cu apă şi detergent, apoi clăteşte cu o soluţie dezinfectantă (cloramină, Domestos, spirt medicinal). Curăţă interiorul frigiderului, la două luni, cu apă şi oţet.
5. Schimbă prosoapele!
Prosoapele de bucătărie se încarcă şi ele cu germeni patogeni. Aşacă spală-le săptămânal şi dă-le destinaţii speciale: pentru tacâmuri şi vase, pentru pahare, pentru mâini. Mult mai igienic este să foloseşti prosoapele de hârtie, cel puţin pentru mâini.