PRACTIC Cum alegi bradul de Crăciun
Colindătorii care îţi cântă pe la uşă, mirosul dulce de scorţişoară şi bradul care-ţi înfrumuseţează casa sunt elementele unui Crăciun de poveste. Aşa că-i bine să-ţi cauţi din timp pomul care va „adăposti” cadourile lui Moş Crăciun.
Pe aceeaşi temă:
5 idei pentru o locuinţă veselă
Trucuri pentru o casă parfumată
Nu-l cumpăra prea devreme
Chiar dacă ai impresia că ai găsit bradul perfect,nu-l cumpăra cu o lună înainte de Sărbătorile de Iarnă decât dacă este în ghiveci. Brazii tăiaţi,chiar şi ţinuţi la rece,pe balcon sau în beci,nu rezistă impecabil până în seara de Ajun,când trebuie împodobiţi. Pentru a-l ţine cât mai mult proaspăt,înfige-i coada într-un cartof mărişor,pe care îl poţi masca cu poleială sau cu suportul de brad.
Cântăreşte-ţi atent opţiunile
Fă-ţi un plan cu ce tip de brăduţ îţi doreşti,raportându-te la spaţiul,bugetul sau la ornamentele pe care le ai la dispoziţie. Poţi opta pentru un brăduţ tăiat,unul în ghiveci sau unul artificial. Un brad artificial,fie el din plastic,catifea sau din dantelă,nu are o perioadă în care trebuie achiziţionat. Dacă îl ai din anii trecuţi,verifică din timp dacă mai este în stare bună. Cu câteva zile înainte de a-l decora,montează-l,pentru a i se îndrepta acele şi ca să dispară mirosul de plastic.
Alege bradul în defavoarea molidului
Dacă te-ai hotărât să ai de Crăciun un pom natural,atunci este bine să alegi un brad şi nu un molid,al cărui frunziş nu persistă pe ramuri. Frunzele bradului sunt dispuse pe ramuri în acelaşi plan,pe două rânduri. Pe faţa superioară sunt verzi,iar pe cea inferioară prezintă două dungi albicioase. De asemenea,vârful frunzelor de brad este crestat. În schimb,frunzele molidului sunt dispuse spiralat pe ramuri şi au vârful ascuţit.
De ce trebuie să ţii cont
Când alegi bradul,trebuie să fii atentă la câteva amănunte. Un brad „proaspăt” îl recunoşti după faptul că are acele flexibile şi de culoare verde-închis. Poţi verifica în două moduri cât de vechi este pomul. Îl scuturi uşor şi,dacă acele cad în număr mare,înseamnă că bradul a fost tăiat de mai mult timp şi nu se va păstra. Sau poţi plimba uşor mâna de-a lungul unei crengi din apropierea vârfului,pentru a vedea dacă acele sunt elastice şi se rup.
Bine de ştiut!
Înainte de a pune brăduţul în vas,taie trei centimetri din partea de jos a trunchiului,pentru a îndepărta partea uscată şi ca pomul să absoarbă cantitatea de apă de care are nevoie. Este indicat ca tăietura să fie oblică.
Nu aşeza bradul chiar lângă geam. Preferabil este să-i găseşti un loc într-un colţ al camerei,departe de televizor,unde să fie ferit de sursele de căldură.