Pregătirea casei pentru sezonul rece
Chiar dacă zilele frumoase de afară te duc cu gândul la vară, trebuie totuşi să-ţi pui casa la punct pentru iarnă. Verifică ferestrele şi uşile şi izolează ce mai ai de de izolat, că se anunţă temperaturi scăzute şi ger.
Înainte de curăţenia generală,vezi în ce stadiu este sistemul de încălzire. Dacă ai sobe,desfundă burlanele şi coşurile şi ia lemne pentru încălzit din vreme.
Pregătirea casei pentru sezonul rece – Asigură-te că vei avea încălzire iarna asta!
Sunt o mulţime de motive din cauza cărora poţi rămâne fără căldură:de la calorifere înfundate şi ţevi deteriorate care trebuie schimbate până la datorii care pot restricţiona accesul la încălzire.
Asigură-te că vei avea casa încălzită în timpul sezonului rece,că vei avea apă caldă curentă şi nu există defecţiuni la centrală sau la sistemul de contorizare a apei. În felul acesta previi costuri suplimentare.
Dacă ai sobe de teracotă,trebuie să desfunzi coşurile,burlanele şi,dacă funcţionează cu lemne,să le cumperi din vreme. Dacă iei lemn în anotimp rece şi,mai ales,pe vreme ploioasă,vei cumpăra o cantitate mai mare,de o calitate mai proastă,pentru că e ud.
Nu face rabat când e vorba de verificarea sistemuluide încălzire. Improvizaţiile nu au viaţă lungă şi îţi pun casa şi familia în pericol de moarte. Lasă aceste lucrări în mâna specialiştilor.
Dacă ai şemineu,vezi să nu fie blocate păsări sau să aibă cuib pe hornul de ieşire.
Pregătirea casei pentru sezonul rece – Ţevile de apă să fie intacte
O locuinţă în care ţevile de apă îngheaţă sau se sparg este un fel de casa groazei.
O întrerupere de apă îţi poate da peste cap planurile,ca să nu mai vorbim de situaţia când apa înundă casa şi strică mobila,covoarele şi zugrăveala celor de la etajele inferioare.
Verifică starea ţevilor de apă şi,dacă nu sunt izolate,ocupă-te şi de treaba asta,ca să stai liniştită iarna asta.
Pregătirea casei pentru sezonul rece – Uşile şi ferestrele
Dacă geamurile nu sunt bine chituite sau sistemele din termopan nu sunt bine fixate,poţi avea probleme cu gerul,care se va strecura prin orice „portiţă“ lăsată liberă. Rezolvă spaţiile cu scurgeri de aer şi izolează chiar şi acum,pe ultima sută de metri pereţii locuinţei.
Vei economisi la facturile de energie,pentru că pereţii izolaţi ţin mai mult căldura în casă,spre deosebire de cei care nu sunt acoperiţi cu polistiren. Aceştia din urmă nu menţin cald în casă.
Poţi pune la ferestre pernuţe decorativecare pot împiedica frigul să intre în casă,dar asta este o soluţie temporară.
Şi uşa de la intrare poate avea spaţii pe unde intră gerul de afară. Capitoneaz-o şi fixează bine uşa,ca să împiedici formarea de curenţi de aer,care pot scădea temperatura din casă.