Prejudecăţi legate de buburuzele care au invadat litoralul. Ce soluţii naturale le ţin la distanţă când sunt deranjante
Buburuzele, insectele din familia Coccinellidae, au invadat de curând litoralul şi devin deranjante pentru cei care vor să-şi petreacă vacanţa la malul mării. Chiar dacă par să-şi dorească doar să stea la soare, pe alimentele tale preferate, buburuzele nu sunt atât de rele precum par.
Există aproximativ 5.000 de specii de insecte minuscule cu pete, iar cele mai multe dintre ele sunt foarte utile. Este cea mai cunoscută insectă roşie cu pete negre şi are o varietate de culori. Aceste mici creaturi sunt inofensive pentru oameni şi ajută grădinarii. De la aripile lor ascunse la talentul lor de a alunga dăunătorii, sunt foarte interesante. În cazul în care simţi că-ţi invadează spaţiul, ai la îndemână câteva soluţii naturale să le arăţi că preferi să le admiri de la distanţă.
Unii le consideră dăunătoare
În ciuda faptului că ajuns să deranjeze dacă se înmulţesc peste măsură, buburuzele nu sunt dăunătoare. Din contră, au o dietă bazată pe insecte care atacă plantele, legumele şi pomii fructiferi, inclusiv afide. Depun sute de ouă în coloniile de afide şi, de îndată ce clocesc, larvele încep imediat să se hrănească. Sunt chiar nişte insecte benefice, pentru că mănâncă şi musculiţele de fructe, acarienii. Diferite specii de buburuze au preferinţe alimentare diferite.
Ştiai că...
...o buburuză adultă poate mânca până la 5.000 de afide în timpul vieţii sale?
Petele au doar rol estetic
Ei bine, petele şi culorile vii ale buburuzelor nu le fac doar mai frumoase, ci le sunt şi utile. Acestea sunt menite să avertizeze potenţialii atacatori că acest gândac are un gust neplăcut. Dincolo de culorile lor de avertizare, buburuzele mai au un mod de apărare: eliberează un lichid urât mirositor din articulaţiile picioarelor când sunt deranjate. Acest lichid galben este toxic pentru mulţi prădători de buburuze, ca păsările sau mamiferele mici.
Invadează spaţiile locuite de oameni în căutare de hrană?
Atunci când prada este în cantitate redusă, buburuzele ajung să-şi mănânce propriile ouă şi larve. De fapt, îşi planifică din timp lipsa de aprovizionare. Când alimentele sunt puţine, buburuzele depun ouă infertile pentru a-şi asigura descendenţii. Depun până la 1.000 de ouă mici de culoare aurie într-un singur sezon, dar nu toate ouăle ajung la maturitate.
Info
Pe continentul american sunt în scădere
Cercetătorii au observat o reducere a buburuzelor în Statele Unite al Americii şi Canada. Scăderea populaţiei se poate datora schimbărilor climatice, schimbărilor de utilizare a terenurilor, bolilor sau a schimbărilor de disponibilitate a prăzii.
Cum să le combaţi dacă te invadează
În mod normal, buburuzele nu sunt dăunătoare şi nu-ţi fac rău, dar, în dacă ajung să apară în număr mare, devin deranjante. Mai mult, toamna este posibil să intre în interiorul caselor pentru hibernare şi pot favoriza apariţia alergiilor. Sunt atrase în special de casele din lemn sau cele care preponderent mobilier din lemn. Pentru început, ar trebui să acoperi toate locurile înguste de la praguri şi ferestre prin care ele pot pătrunde.
Este bine de ştiut şi că sunt alungate de plante ca menta, crizantemele şi dafinul. Poţi folosi şi uleiuri esenţiale care conţin aceste plante sau ulei esenţia de citrice pe care să le pulverizezi la intrările din casă sau pe haine şi piele, dacă buburuzele te deranjează când te afli în curte, la plajă sau în alte locuri de relaxare din exterior. În plus, ai putea pune cuişoare sau frunze de dafin în săculeţi pe care-i plasezi la intrările în casă. Un alt truc este acela de a aprinde lumânări parfumate cu arome de citrice sau mentă.