Ratonul, descurcăreţul cu mască neagră

1 71671 original jpg jpeg

Seamănă cu un bandit mascat şi blănos. I se spune şi ursul-spălător, pentru că are obiceiul de a-şi umezi lăbuţele înainte de a apuca hrana, pentru a-şi stimula simţul tactil.

Originar din America de Nord,a fost introdus şi în Europa,în crescătoriile de animale folosite pentru blană – iar de aici,s-a răspândit în sălbăticie,mai ales în zona Caucazului. E inteligent,descurcăreţ şi mănâncă aproape orice,aşa că deseori poate fi văzut scotocind prin tomberoane.

Trăieşte nu doar în păduri şi mlaştini,ci şi în marile aglomerări urbane. Se adaptează uşor şi îşi foloseşte lăbuţele din faţă pentru a deschide cutii şi containere şi pentru a se înfrupta din meniul pe care îl are la dispoziţie.

Acest animal nocturn este capabil să prindă raci de râu,broaşte şi alte creaturi acvatice. Pe uscat,se hrăneşte cu şoareci şi insecte,dar gustă cu plăcere şi fructe sau legume cultivate în grădini.

Pe timp de iarnă,mai ales în ţările nordice,ratonul doarme perioade lungi,deşi nu hibernează la fel ca urşii. Ca să se pregătească pentru iernile geroase,stochează grăsime corporală în lunile de toamnă. Poate trăi până la 20 de ani şi este apreciat,în ultima perioadă,ca animal de companie.



Recente