Remedii naturiste cu flori de liliac. Tratează arsurile uşoare şi alungă durerile reumatice
Pe lângă mirosul parfumat şi aspectul plăcut, liliacul poate fi folosit cu succes în tratarea multor afecţiuni, fiind un remediu naturist excelent pentru sănătate şi frumuseţe.
Pe lângă frumuseţea şi mirosul lor plăcut, florile de liliac au foarte multe proprietăţi terapeutice. Liliacul conţine glucide, substanţe amare, amidon, rezine, glucozizi ideale în tratarea anumitor afecţiuni.
Florile şi frunzele de liliac conţin zaharoză, sirigină, emulsină, invertină, siringopicrină şi alte elemente active care le conferă proprietăţi astringente, revulsive, tonice, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, decolorante, stomahice, antireumatice, în scop terapeutic folosindu-se toate părţile plantei, mai puţin rădăcina.
Remedii cu flori de liliac
Gută, reumatism şi artrită
Tinctură din flori de liliac – florile de liliac se pun într-o sticluţa de jumătate de litru şi se toarnă peste ele alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat timp de 21 de zile la întuneric, apoi se filtrează şi se storc bine florile. Se pun 30 de picături în 50 ml apă şi se bea de 3 ori pe zi, înainte de mese, timp de 3 luni.
Unguent din flori de liliac – 2 linguri de flori tocate sau mixate se amestecă bine cu 2 linguri de unt (untură), se ţin pe baie de aburi timp de 30 de minute, după care se lasă la răcit şi se pastrează nestrecurate, la frigider. Seară, înainte de culcare, încălzeşti bine locurile bolnave şi frictioneazi cu acest unguent.
Unguentul preparat din flori de liliac poate face minuni. Tot ce trebuie să faci este să pui la macerat 40 de grame de flori de liliac într-un litru de ulei, pentru 2 săptămâni, într-un loc întunecat şi cald. Unge zonele dureroase cu acest amestec de câteva ori pe zi, masând uşor.
Citeşte şi: Cele mai superbe şi neobişnuite flori pentru grădina ta
Pentru tratarea durerilor lombare, opăreşte o lingură mare cu flori de liliac într-o cană cu apă, acoperă timp de o ora şi apoi strecuara. Se bea câte o lingură de 4 ori pe zi.
Şi tinctura este bună în caz de dureri. Într-un pahar cu alcool se pun flori şi muguri de liliac uscaţi, în proporţie de 1:10, şi lasă compoziţia la macerat timp de 7 zile la temperatura camerei, într-un loc întunecat. Se iau câte 20-30 de picături din această tinctura de 3 ori pe zi.
Durerile reumatice
Se masează seara locurile dureroase cu ulei terapeutic din flori de liliac. Un remediu mai eficient se obţine dacă atunci când preparăm uleiul terapeutic adăugăm şi 2 linguriţe de rozmarin.
Se fierb 10 grame de flori de liliac uscate cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de abur, apoi se toarnă amestecul într-un recipient de sticlă, care se acoperă şi se depozitează într-un loc uscat şi ferit de umezeală. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.
Arsurile uşoare
Frunzele de liliac sunt un remediu excelent în cazul arsurilor de tot felul. Pentru tratament, frunzele de liliac se fierb până când apa capătă o culoare foarte închisă.
Se lasă infuzia la răcit, iar când este doar călduţă se aplică pe locul afectat de arsură. Se fixează cu un pansament steril şi se ţine timp de 24 de ore.
Pansamentul nu trebuie lăsat să se usuce, deoarece va agrava rana. Pansamentul trebuie umezit tot timpul cu apa în care au fiert frunzele.
După 24 de ore se va scoate pansamentul, care înlătură şi primul strat de impurităţi, şi arsura, lăsând locul curat şi sterilizat. În final, pielea va rămâne catifelată şi elastică, fără nicio urmă de arsură.
Sursă: frunza-verde.ro