Ritualuri de împerechere ciudate din lumea necuvântătoarelor. Unii masculi îşi pierd viaţa în timpul procesului de reproducere
În regatul animalelor există moduri surprinzător de diferite de curtare şi împerechere. Pentru majoritatea animalelor, acestea presupun un risc uriaş.
Afişările spectaculoase ale unui mascul pot atrage atenţia femelei, dar şi a prădătorilor din apropiere. Multe dintre comportamentele de curtare practicate de animale pot părea ciudate, dar oricât de riscante sunt, funcţionează foarte bine.
Peştele clovn mascul devine rapid femelă, la nevoie
Dacă pentru oameni, trecerea la un aspect tipic unui anumit gen este un proces îndelungat, pentru peştii clovn este foarte uşor să devină femele, chiar dacă se nasc toţi masculi. Le trebuie numai câteva săptămâni. Trăiesc în bancuri având un mascul şi femelă ca pereche reproductivă. Dacă femela moare sau dacă este eliminată din grup, cel mai mare mascul devine femela reproductivă.
Masculul de albină moare efectiv din dragoste pentru regina stupului
Primăvara, când o tânără albină regină zboară printr-un grup de albine, masculii probabil îşi spun că o vor cuceri chiar dacă va fi ultimul lucru pe care-l fac. De fapt, pentru cel care reuşeşte chiar va fi ultimul lucru. Împerecherea reuşită a unei albine cu o regină presupune ca organele sale genitale să se desprindă, împingând în interiorul reginei sperma, alături de o parte din falusul masculului, care împiedică pătrunderea altor masculi.
Caracatiţa Argonaut mascul are organul de reproducere detaşabil
Caracatiţele folosesc spermatofori pentru a se reproduce. Argonautul mascul este mult mai mic decât femela şi are un braţ specializat, numit hectocotylus, cu ajutorul căruia sperma este transferată femelei. La transfer, braţul se desprinde de mascul care îl propulsează către femelă. După acest ritual, unul dintre cele mai bizare din lumea necuvântătoarelor, mascululul moare.
Hienele femele au un organ de reproducere ce pare masculin
Dacă încercaţi să vă daţi seama de sexul unui mamifer, există de obicei un loc în care să vă uitaţi, cu excepţia cazului în care acel animal este o hienă. Femelele hiene sunt mai mari şi mai agresive decât masculii, ba chiar au şi nişte false organe de reproducere masculine. Masculul hienă trebuie să-şi menţină echilibrul cu greu în timp ce pătrund acest organ fals al femelei. Dacă împerecherea reuşeşte, puii trebuie să treacă tot prin acel falus fals.
Porcul spinos mascul are doar 12 ore să-şi găsească perechea
Porcii spinoşi din America de Nord trebuie să depună mari eforturi pentru a intra în graţiile femelelor, care sunt fertile doar o dată pe an, timp de 8 sau maximum 12 ore. Înainte de acea perioadă, o femelă secretă un mucus vaginal parfumat care atrage masculii. Cel care o găseşte şi care reuşeşte să-şi alunge rivalii stimulează ovulaţia printr-un jet exploziv de urină, apoi are loc împerecherea propriu-zisă.