Roşia, leguma pe care ar trebui s-o mănânci zilnic
Roşia este leguma care contribuie la menţinerea sănătăţii şi, de asemenea, îmbunătăţeşte gustul mâncărurilor. Datorită substanţelor nutritive pe care le conţine, roşia ar trebui să facă parte din alimentaţia zilnică. Iată de ce!
Previne bolile cardiovasculare
Roşia conţine potasiu, fibre, vitamina B7 (colina) şi C, care au rolul de a îmbunătăţi funcţia inimii. Cel mai important mineral - potasiu – este foarte eficient, deoarece el reduce riscul de boli cardiovasculare.
Previne diabetul
Cantitatea mare de fibre care se găseşte în roşie reduce riscul de diabet. Fibrele au rolul de a menţine sub control nivelul de insulină.
Îmbunătăţeşte vederea
La fel ca morcovul, roşia conţine betacaroten şi vitamina A. Aceste două substanţe sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii ochilor, îmbunătăţind funcţia retinei.
Stimulează digestia
Substanţele nutritive prezente în roşie au capacitatea de a stimula procesul de digestie, prevenind constipaţia şi diareea. În plus, ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism.
Previne cancerul
Roşiile sunt sursă bogată de antioxidanţi şi vitamina C, două substanţe nutritive care au capacitatea de a lupta împotriva daunelor produse de radicalii liberi care pot provoca cancer. În plus, cantitatea mare de licopen are aceeaşi funcţie ca şi antioxidanţii - să prevină cancerul.
Combate inflamaţia
Pentru a preveni şi combate inflamaţia, ar trebui să bei zilnic câte un pahar de suc de roşii. Pe lângă beneficiile pe care le are asupra inflamaţiei, roşia ameliorează simptomele artritei şi ale reumatismului.
Previne infecţiile urinare
Roşiile se află în topul legumelor bogate în apă. Asta înseamnă că este foarte bună în combaterea retenţiei de apă şi, implicit, a infecţiilor urinare.
Este bună pentru sănătatea pielii
Roşia este sursă bogată de vitamina C, substanţă care stimulează producţia de colagen din piele. În plus, ajută la menţinerea elasticităţii şi fermităţii tegumentului. Pe lângă roşiile pe care le mănânci la micul dejun, îţi poţi prepara şi măşti faciale pe bază de roşie.