S-a supărat pe litieră. Ce e de făcut?
Fără un motiv evident, pisica ta ocoleşte cutia cu nisip. Şi totuşi, ea nu-şi schimbă obiceiurile aşa, din senin. Ceva trebuie să fie!
Te-ar mai putea interesa:
Trucuri ca să-l îngrijeşti mai bine
Înainte să-ţi duci felina la veterinar,urmăreşte-o o vreme,ca să înţelegi ce stă la baza problemei.
Dacă vezi că-şi face nevoile stând la distanţă de sol,cu coada tremurătoare,înseamnă că îşi marchează teritoriul,ca urmare a unor schimbări din apartament:fie ai schimbat mobila,fie ai primit în casă un alt animal.
În schimb,dacă o surprinzi stând ghemuită,sunt şanse mari să aibă litiera murdară. Mirosul urât al vasului are o intensitate mai mare pentru pisică decât pentru tine,iar dacă litiera emană un iz de urină,sigur nu se va atinge de ea.
Primele măsuri
Când o pisică îşi marchează teritoriul este semn că o deranjează ceva. Cum la baza obiceiului stă stresul,această etapă poate dura chiar câteva luni.
În loc să te enervezi,ceea ce ar agrava situaţia,foloseşte un spray repelent,care o îndepărtează din locul unde merge de obicei,sau izoleaz-o câteva zile într-o cameră.
Pune-i alături mâncarea,litiera şi viziteaz-o,ca ea să nu se simtă singură. Scopul nu este s-o pedepseşti,ci s-o ajuţi să scape de obiceiul neplăcut.
Dacă litiera murdară este sursa problemei,asigură-te că este mereu curată şi aşezată într-un loc liniştit.
Ce spune veterinarul?
Dacă ai încercat totul fără succes,este momentul să ceri ajutorul unui specialist. Este posibil ca pisica să aibă o afecţiune care necesită tratament. Un simplu control medical va detecta cauza.
Unele dintre bolile „vinovate” pentru scăpările ei pot fi cistita,o afecţiune frecventă a pisicilor,diabetul sau insuficienţa renală. Toate pot provoca probleme în comportamentul pisicii.
Bine de încercat!
Poţi elimina cu apă şi cu oţet petele şi mirosul de urină.
Curăţă litiera de minimum două ori pe săptămână,pentru că pisicile adoră curăţenia.