Schimbări binevenite la tine acasă. Redecorează baia şi bucătăria cu vopsea specială!

1 bucatarie cu gresie 96711541 jpg jpeg

A trecut ceva vreme de când ai făcut ultimele schimbări în decorul din baia şi bucătăria ta, nu-i aşa? Ei bine, dacă ţi-am spune că poţi da o faţă nouă acestor încăperi fără să fie nevoie să faci schimbări majore?

Dacă o redecorare a băii şi a bucătăriei presupunea schimbarea gresiei şi a faianţei, ceea ce automat cerea un buget de măsură şi mai multă dezordine în casă, acum ai la dispoziţie metode mai puţin costisitoare şi care pot fi puse în aplicare chiar de tine. Cu puţină răbdare, îndemânare şi imaginaţie poţi face minuni în baie şi în bucătărie cu ajutorul vopselei pentru gresie şi faianţă.

Ce ustensile trebuie să foloseşti

Pentru a vopsi faianţa şi gresia, ai nevoie de o vopsea specială pentru aceste suprafeţe, nu cea obişnuită pentru pereţi. Aceasta are o formulă rezistentă la apă, pentru a nu se deteriora în urma spălării repetate cu soluţie de curăţat sau în urma expunerii constante la aburi. Astfel de vopsele se găsesc în magazinele de bricolaj.

Pregăteşte suprafaţa de lucru

Chiar dacă primul impuls este să cumperi vopseaua şi să treci la treabă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Deoarece vopseaua şi gresia sunt suprafeţe lucioase, vopseaua nu va adera. Aşadar, primul pas este să şlefuieşti suprafaţa de lucru. Ai nevoie de un şmirghel cu o granulaţie fină de 180-220 sau de o maşină de şmirgheluit. Înainte să te apuci de lucru, verifică fiecare placă de gresie sau de faianţă pentru a nu avea fisuri. Dacă au, le poţi acoperi folosind un creion acrilic. După ce s-a dus luciul de pe plăci, curăţă-le foarte bine de tot praful care s-a depus. Nu uita de rosturi, deoarece la final nu trebuie să mai rămână niciun fir de praf. În cazul în care gresia şi faianţa nu erau lucioase, este necesar să le degresezi înainte de vopsire. Foloseşte o soluţie specială şi un burete abraziv şi insistă în zonele unde sunt depuneri de grăsime, cum ar fi cea a aragazului sau a chiuvetei din bucătărie. Clăteşte şi lasă să se usuce suprafaţa.

Protejează obiectele din jur

După ce ai pregătit suprafaţa de lucru, este necesar să acoperi obiectele din jur, cum ar fi pereţii pe care nu-i vopseşti, podeaua, cada, chiuveta sau vasul de toaletă. Pune folie de plastic peste ele, pe care o fixezi la margini cu o bandă adezivă de mascare, inclusiv pe plinte. În caz contrar rişti să pătezi cu vopsea lavoarul sau mobilierul din baie sau din bucătărie.

Nu uita de amorsă!

Primul pas în vopsirea oricărei suprafeţe este aplicarea amorsei, iar gresia şi faianţa nu fac excepţie de la regulă. Aceasta ajută la fixarea vopselei, astfel încât nu se va scoroji cu timpul. Fie cu un penson sau cu un trafalet mai mic, întinde amorsa uniform pe toată suprafaţa. Nu este necesar să o diluezi înainte de aplicare. Las-o să se usuce patru ore, apoi mai aplică un strat de amorsă.

Joc de culori

Ultimul pas este cel în care îţi pui în valoare creativitatea şi poţi folosi orice combinaţie de culori doreşti pentru a redecora baia sau bucătăria. Începe prin a vopsi cu un penson spaţiile dintre plăcile de faianţă sau de gresie, iar apoi cu un trafalet vopseşte întreaga suprafaţă. În funcţie de cât de puternică vrei să fie culoarea, vor fi necesare trei sau patru straturi de vopsea. Aşteaptă să se usuce între straturi şi apasă cu aceeaşi forţă în trafalet, fără să insişti în anumite zone, deoarece în caz contrar culoarea va fi în mai multe tonuri. Urmează întotdeauna instrucţiunile de utilizare de pe cutia de vopsea, deoarece în funcţie materialele din compoziţie, amorsa poate fi obligatorie sau nu. De exemplu, vopseaua epoxidică, specială pentru gresie, deoarece este rezistentă la apă şi la zgârieturi, are nevoie de amorsă, în timp ce vopseaua specială pentru suprafeţe lucioase nu mai necesită amorsă.