Secretele transplantării cu succes a plantelor de ghiveci
Chiar şi grădinarii mai experimentaţi au emoţii atunci când vine vorba despre mutarea unei plante, deoarece este un proces mai delicat. Următoare trucuri te vor ajuta să nu dai greş!
Ai luat o floare, ai îngrijit-o cu toată dragostea, iar acum a crescut şi ar cam avea nevoie de mai mult loc. Sau trebuie să o aduci în casă, dacă a fost pe balcon. În orice caz, este un bun prilej să îi schimbi ghiveciul şi să o reîmprospătezi cu un sol nou. Află ce trebuie să faci pentru ca plantelor tale să le meargă din plin.
Când trebuie să muţi plantele
Chiar dacă la prima vedere ai impresia că florile trebuie mutate imediat când vezi că rădăcinile încep să iasă din ghiveci, lucrurile nu stau chiar aşa. Cel mai bun moment să muţi o plantă este atunci când nu se află în stare vegetativă, mai exact primăvara sau toamna. Primăvara, florile trebuie mutate când încă nu au boboci sau încă nu au înflorit, iar toamna se mută după ce florile s-au ofilit ori o parte din frunze s-au uscat şi au căzut.
Dacă încerci să muţi o plantă vara, când este în plină vegetaţie, ea îşi va folosi întreaga energie pentru a menţine floarea şi nu va mai avea putere să-şi adapteze rădăcinile la noul sol, aşadar rişti să se usuce. Totodată, după ce ai schimbat pământul şi ghiveciul, ţine planta la aceeaşi temperatură şi în acelaşi loc, pentru a nu fi forţată să se acomodeze şi la alte variabile de mediu.
Cum alegi ghiveciul
Cele mai multe dintre noi avem tendinţa să alegem un ghiveci mult mai mare decât cel iniţial, din dorinţa de a-i oferi plantei suficient loc în care să se dezvolte. Însă, asta ar putea fi o capcană. Un spaţiu mai mare înseamnă şi mai mult pământ şi am putea să facem greşeala să turnăm mai multă apă decât are nevoie floarea. În consecinţă, există riscul ca rădăcinile să putrezească din cauza umidităţii în exces. Pentru a împiedica acest lucru, alege un ghiveci cu o treime mai mare decât cel vechi şi asigură-te că are găuri de scurgere.
Cele mai recomandate sunt ghivecele din ceramică, ce permit schimbul de aer cu exteriorul şi pe care este bine să le ţii în apă o săptămână înainte să pui floarea în ele. Excepţie fac orhideele, care au nevoie de un ghiveci transparent. Dacă ghivecele nu sunt noi şi ai mai avut alte plante în ele, este recomandat să le dezinfectezi şi să le clăteşti bine.
Paşi necesari pentru mutarea plantei
Dacă floarea este sănătoasă, pentru ca şocul mutării să fie cât mai redus, este recomandat să nu scuturi tot pământul de pe rădăcini. Umezeşti uşor pământul, apuci planta cât mai aproape de bază şi o tragi uşor afară din ghiveci. Tai cu o foarfecă, dezinfectată în prealabil, rădăcinile putrezite şi pe cele foarte lungi, astfel încât restul să poată să respire.
Pământul în care aşezi noua plantă trebuie să fie uşor umed şi afânat. Faci loc în mijlocul ghiveciului, aşezi floarea, apoi adaugi pământ şi presezi uşor. Nu apăsa prea tare, deoarece apa trebuie să intre cu uşurinţă în sol. De asemenea, nu adăuga pământ până umpli ghiveciul, ci mai lasă un spaţiu de doi centimetri pentru ca apa să nu dea pe dinafară când uzi. La fel de important este şi solul în care pui planta. Alege întotdeauna un sol potrivit tipului de floare. De exemplu, orhideele au nevoie de un sol special, în timp ce pentru alte plante este suficient un substrat universal.
Reguli de udare şi fertilizare
Întotdeauna, după ce ai mutat o plantă adaugă îngrăşământ potrivit în apa pentru udat. Acesta va ajuta planta să se acomodeze mai repede. Evită să adaugi prea multă sau prea puţină apă. Pentru a vedea dacă este suficientă apă, poţi face un mic test. Toarnă apă, apoi îndepărtează doi centimetri de pământ. Dacă este uscat, atunci mai poţi turna puţină apă.
FOTO: Shutterstock