Secretul cafelei perfecte
„ Hai, vorbim la o cafea“ este o invitaţie pe care prietenele şi-o fac deseori. Ce poate fi mai plăcut decât să stai la taifas sorbind licoarea aromată? Dar ştii cum s-o prepari?
În epoca electrocasnicelor,în care filtrul,espressorul sau automatul de cafea sunt în aproape orice bucătărie,am cam uitat de ibric. Bunicile noastre aveau un adevărat ritual de preparare a savuroaselor cafele. Îţi împărtăşim câteva dintre secretele lor pentru a obţine cafeaua perfectă!Apa influenţează gustul
Nici apa nu mai este cum a fost! Acum,apa de la robinet conţine clor,care dă cafelei un gust metalic. De aceea,este mai bine să folosiţi apa plată. Cafeaua trebuie să fie proaspăt măcinată,altfel îşi pierde aroma.
Ori cumperi cafea boabe,ori,dacă ai cafea măcinată,o păstrezi la frigider în pungi care se închid ermetic. Dacă vrei să te perfecţionezi,poţi încerca amestecuri din diverse soiuri de cafea,până obţii gustul dorit.
Tehnici de preparare
Cele mai bune ibrice sunt din aramă. Pentru fiecare persoană,se toarnă în ibric o ceaşcă de apă,plus o lingură de apă. Pentru ceşcuţele de mărime obişnuită,se pun două linguriţe de cafea. Fierbi apa şi când clocoteşte,pui toată cantitatea de cafea odată.
Când începe să se umfle,iei ibricul de pe foc,aduni caimacul şi pui în fiecare ceşcuţă câte puţin. Picuri două-trei picături de apă (să se limpezească),acoperi cu o farfurioară şi laşi cinci minute,apoi torni cafeaua în ceşti.
Cafeaua Marghiloman
Rafinata şi celebra băutură,veche de o sută de ani,se prepară astfel:se fierb la foc mic 70 ml coniac,30 ml apă şi două linguriţe de zahăr. Când clocoteşte,se adaugă trei linguriţe de cafea. Se ia ibricul de pe foc,se acoperă trei minute,ca să se lase zaţul. Se toarnă amestecul în ceaşcă şi se savurează cu înghiţituri mici.
Pentru a împăca toate gusturile,prepară cafeaua neîndulcită şi serveşte zahărul separat (cubic sau în zaharniţă). Aşază alături,pe farfurioară,un fursec sau o tabletă de ciocolată.