Sfaturi despre siguranţa casei primite de la foşti hoţi. De ce nu e bine să laşi tufişurile netunse în curte?

1 shutterstock 336655058 jpg jpeg

Indiferent cât de sigur pare cartierul în care trăieşti, nu e niciodată o idee bună să-ţi laşi casa nepăzită atunci când pleci de-acasă. Pentru a nu risca să intre cineva în casa ta pentru a-ţi fura diverse lucruri, e bine să respecţi câteva reguli pe care le recomandă chiar nişte foşti hoţi.

Pentru ca nimeni din casa ta să nu păţească nimic şi ca să nu existe nicio intrare prin efracţie în locuiţa ta, trebuie să te asiguri că nu faci nişte greşeli, considerate de infractori indicii clare că nu e nimeni acasă şi pot sparge locuinţa cu uşurinţă. Despre ce este vorba?

Lasă radioul sau televizorul pornit când pleci de-acasă

Autorităţile americane au trimis unor hoţi dintr-o închisoare din Oregon, 86 la număr, cereri pentru a răspunde la câteva întrebări cu privire la modul de operare al hoţilor. Ei au răspuns în mod anonim la întrebările legate despre cum au spart ei casele oamenilor şi ce voiau să fure atunci când au plănuit jaful. Întrebaţi dacă ar mai încerca intrarea prin efracţie atunci când aud un televizor sau radio pornit în casă, cei mai mulţi au răspuns negativ, gândindu-se că trebuie să fie cineva în casă şi nu vor să se complice.

Lasă o maşină parcată pe aleea din faţa casei

Când eşti acasă, e simplu să-ţi laşi laşi maşina în dreptul casei, dacă ai loc de parcare acolo. Atunci când eşti plecat, însă, poţi ruga un vecin să-ţi ocupe locul de parcare, pentru a părea că e cineva acasă la tine. Aproape toţi hoţii închişi pentru jafuri au spus că n-ar prea îndrăzni să atace o casă lângă care e parcată o maşină. Lucrurile se complică atunci când stai la bloc, evident. Însă există alte măsuri pe care le poţi lua în acest caz.

Ia-ţi un câine care latră mult

De la Akita la ciobănesc german, există multe rase de câini care sunt perfecte când vine vorba despre protecţia casei. Iar cei mai mulţi hoţi, atunci când aud un câine mare în casă, nu mai îndrăznesc să încerce să intre. Acest lucru e valabil atât la case, cât şi pentru apartamente. Dacă nu ai spaţiu destul pentru un câine mare, poţi lua unul mic, care te va trezi din somn dacă noaptea bâjbâie cineva la uşa de la intrare.

Taie copacii şi tufişurile din curte

Dacă stai la casă, e bine să te ocupi de copacii şi tufişurile din curte nu numai din motive estetice, ci şi pentru a spori vizibilitatea în caz că cineva a sărit gardul în curtea ta. Nu zice nimeni să tai copacii de tot, ci doar să-i toaletezi astfel încât să poţi vedea din casă dacă e cineva în curte sau la poartă. Tufişurile sunt locuri ideale pentru hoţi ca să se ascundă până să ajungă la uşa casei tale sau la o fereastră.

Închide toate uşile şi toate ferestrele

Da, trebuie închise chiar şi ferestrele de la primul sau al doilea etaj, nu numai cele de la parter. Hoţii se pot urca pe te miri ce pentru a ajunge în dreptul unei fereştri care a rămas deschisă – de la lianele de prin curte, la jgheaburi sau antene. Închideţi-le pe toate înainte de-a părăsi casa sau chiar atunci când sunteţi acasă şi dormiţi. Până şi uşile din casă pot fi o piedică pentru un hoţ.

Împrieteneşte-te cu vecinii

Ia-ţi „La revedere!” când ieşi din casă

Acest lucru pare ridicol mai ales dacă nu rămâne nimeni în casă şi n-ai cui să-i spui „La revedere!”, însă nu ştii niciodată cine urmăreşte totul de vizavi, dintr-o maşină parcată puţin mai departe de casa ta şi aşteaptă să ieşi ca să intre ei. Cel mai bine e să dai impresia că laşi pe cineva înăuntru atunci când pleci de-acasă, chiar dacă mergi doar până la magazinul din colţ.