Sfaturi pentru prevenirea unui anevrism

1 76499 original jpg jpeg

La fel ca în cazul altor probleme de sănătate, cel mai bun mod de a preveni un anevrism este să ai o alimentaţie sănătoasă, să practici sport şi să eviţi atât alcoolul cât şi ţigara.

Anevrismul reprezintă o formaţiune vasculară cu aspect tumoral, localizată într-un vas de sânge. Se prezintă ca o dilatare (ca un sac) care poate să se dezvolte în creier, inimă sau abdomen. Nu provoacă neapărat probleme, dar creşte. Dacă creşte, poate să se rupă şi să provoace sângerări interne.

De ce apare anevrismul

Există mai mulţi factori care pot duce la formarea anevrismului, dar el poate fi provocat de orice afectează sângele sau vasele de sânge. Cele mai frecvente sunt:

- Hipertensiunea arterială

- Colesterolul ridicat

- Sarcina

- Fumatul şi consumul de alcool excesiv

Odată ce s-a dezvoltat, anevrismul este greu de tratat. Din acest motiv, cel mai bun lucru pe care-l putem face este să-l prevenim. Cum putem face asta?

Având o dietă bogată în fructe şi legume

Ar trebui ca alimentaţia ta să se bazeze pe fructe şi legume. Ele îi oferă corpului substanţele nutritive de care are nevoie. Vitaminele, mineralele şi antixodanţii sunt necesare, deoarece reduc inflamaţia din pereţii arteriali, contribuind astfel direct la prevenirea anevrismului. Este recomandat să se mănânce cel puţin două porţii de fructe şi legume pe zi. Alege-le pe cele preferat, în funcţie de sezon, dar cele potrivite sunt: struguri, căpşuni, afine, zmeura, murele.

Evitând alcoolul şi tutunul

Când încerci să previi un anevrism, este important să eviţi obiceiurile dăunătoare, care în timp afectează starea de sănătate. Alcoolul şi tutunul sunt principalele cauze care stau la baza multor boli cronice – alcoolul slăbeşte pereţii vaselor de sânge. În plus, este important să eviţi să stai în locurile în care se fumează. Chiar dacă este fumat pasiv, el are acelaşi risc pentru dezvoltarea anevrismelor ca şi pentru un fumător activ.

Mergând la doctor pentru un control peridic

Dacă suferi de hipertensiune arterială sau ai nivelul colesterolului ridicat, mergi mai des la un control medical. Astfel, este ţinută sub control starea de sănătate şi reduci riscul de a suferi un anevrism.