Sfecla roşie beneficii. 5 motive pentru care să o consumi regulat
Sfecla roşie beneficii. Toamna pare să-şi intre în drepturi. Asta înseamnă că încep să apară fructele şi legumele specifice anotimpului, inclusiv sfecla roşie.
Această legumă este considerată protectoarea ficatului, însă rezultatele noilor studii arată că sfecla este una dintre cele mai sănătoase legume.
Culoarea sfeclei este de un roşu intens. Asta înseamnă că este sursă bogată de vitamine, minerale, antioxidanţi şi fitonutrienţi. De asemenea, sfecla poate fi gătită în foarte multe moduri, dar ea poate fi la fel de bine mâncată crudă.
Iată de ce este bine să mănânci sfeclă roşie:
1. Sfecla roşie beneficii - Sfecla roşie este foarte nutritivă
Sfecla este extrem de scăzută în calorii, cu numai 60 de calorii pe cană, 13 grame de carbohidraţi, dar şi 4 grame de fibre. Vitaminele, mineralele şi conţinutul de fitonutrienţi se găsesc în cantităţi destul de mari în sfeclă: vitaminele A, B6 şi C, acid folic, luteină, zeaxantină, fier, calciu, potasiu, cupru, fosfor şi mangan. În plus, mai conţine o substanţă nutritivă numită betaină, care scade riscul de boli cardiovasculare şi hepatice.
2. Sfeclă roşie este săţioasă
Conţinutul crescut de fibre te menţine sătulă pentru o bună bucată de vreme, astfel că vei mânca mai puţin. O cană de sfeclă roşie are 4 grame de fibre (aproape o cincime din necesarul zilnic). Doza zilnică recomandată de fibre ar trebui să fie între 25 şi 35 de grame. Cea mai rapidă şi mai uşoară modalitate prin care poţi slăbi, dar totuşi să te simţi plină, este să consumi mai multe alimente bogate în fibre.
3. Sfecla roşie beneficii - Sfecla roşie creşte rezistenţa fizică
Sfecla roşie creşte nivelul de oxid nitric în organism, ajutându-l să folosească oxigenul mai eficient. Datorită creşterii consumului de oxigen, persoanele care practică sport vor reuşi să faţă mai uşor faţă efortului depus. Dacă şi tu vrei să rezişti mai mult la antrenamentul fizic, mănâncă cu jumătate de oră o felie de sfeclă roşie. Combin-o cu o bucată de brânză su iaurt, pentru a creşte nivelul energiei.
4. Sfecla roşie scade tensiunea arterială
Conform studiilor, nitraturile din sfeclă cresc cantitatea de oxid nitric din organism, care ajută la relaxarea vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale. Pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, includerea unui pahar de suc de sfeclă poate fi benefică pentru a menţinerea sub a valorilor.
5. Sfecla roşie beneficii - Sfecla roşie îmbunătăţeşte funcţia creierului
A fost dovedit ştiinţific că sfecla roşie are efecte pozitive asupra sănătăţii creierului, prevenind demenţa. Se crede că lipsa fluxului sangvin către creier poate fi un factor în scăderea funcţiei cognitive pe măsură ce îmbătrânim. În plus, oxidul de azot care se găseşte în sfeclă îmbunătăţeşte fluxul sanguin, lucru care poate fi benefic pentru menţinerea unui creier mai sănătos. Alimentele bogate în nitraţi, cum este şi sfecla, au potenţialul de a contribui la reducerea riscului de declin cognitiv legat de vârstă şi al demenţei.
Credit foto: www.livestrong.com