Şi aricii pot fi animale de companie
Dintre toate animalele de pe Terra care au reuşit să se adăpostească foarte bine în casa omului, ariciul nu putea lipsi. Pe lângă pisică, hamster, porcuşor de guineea, câine, iepure sau broască ţestoasă, există persoane care se bucură de compania unui prieten cu… ţepi.
Aricul este o specie destul de comună prin România şi,totuşi,foarte puţin vizibilă. Cum s-ar putea altfel dacă este un animal noctur?
El trăieşte şi pe lângă casa noastră,iar în unele cazuri chiar în interior. Se adaptează destul de greu la spaţii închise,este activ mai ales noaptea şi mănâncă toate insectele care îi ies în cale. Din acest punct de vedere,un arici este folositor pe lângă casa noastră,pentru că ne scapă de o grămadă de insecte şi de mici reptile.
Aveţi grijă să nu daţi cu insecticide,acesta fiind singurul pericol pentru el. Nu va avea probleme cu celelalte animale de companie pe care le mai aveţi (câine sau pisică),evitându-se “de comun acord”.
Cu ce poţi să-l ademeneşti mai bine şi să-l răsfeţi? Mâncărica de pisici este foarte bună,poate chiar şi nişte pepene sau fructe de pădure. Nu-i daţi lactate! Îi plac,dar nu-i fac bine la stomăcel. Atenţie,nu-l bruscaţi!
Lăsaţi-l să se obişnuiască cu împrejurimile şi cu compania. Dacă se simte ameninţat,se transformă într-o mică minge cu ţepi. Ţepii sunt,de fapt,fire de păr supradimensionate,goale pe dinăuntru,fără a fi otrăvitoare,ce se desprind foarte greu.
Le puteţi construi adăpost
Sperioşi din fire,aricii se domesticesc mai greu decât un câine sau o pisică,dar,dacă vă purtaţi cu blândeţe,îi puteţi face să se lase luaţi în braţe.
Ca să nu vă părăsească proprietatea,construiţi-le un bârlog cu diametrul puţin mai mare decât dimensiunea lui,din lemn sau PVC,căptuşit cu paie sau plante uscate