Şi tu poţi avea o minigrădină
Deşi stau la căldură, plantele din colţişorul tău preferat cer îngrijiri speciale. Iarna, şi ele intră într-o perioadă în care au nevoie de tratamente remineralizante, de udări mai rare şi de substanţe împotriva dăunătorilor.
Plantele se dezvoltă armonios şi în acest sezon cu ajutorul fertilizatorilor. Nu uita însă de lumină! Mai ales acum,au mare nevoie de ea.
Pe cele mai pretenţioase,le poţi muta seara pe o etajeră,sub câteva spoturi de lumină.
Atenţie însă:nu le aşeza niciodată sub un lampadar,o veioză sau sub alte surse de lumină care degajă căldură puternică,deoarece se pot deshidrata!
Aşa le menţii farmecul!
Pământul din ghivece nu poate oferi florilor toţi nutrienţii necesari dezvoltării armonioase. De aceea,trebuie să foloseşti periodic soluţii mineralizante,pe care le găseşti sub formă lichidă,solidă,de batoane,granule sau de pulbere. Oricum,înainte de a folosi fertilizatori,este important să respecţi concentraţia indicată pe eticheta produsului.
Majoritatea conţin azot (care ajută la dezvoltarea frunzelor),fosfor (care stimulează înflorirea,rezistenţa plantei la boli) şi potasiu (pentru menţinerea rezervelor de energie în tulpini). În plus,fertilizatorii mai conţin magneziu,fier şi cupru.
Info:Udă planta înainte să-i pui fertilizatori. Acest lucru ajută substanţele să ajungă uniform la rădăcini.
Evită surplusul de apă
Unele tipuri de soluri nu reţin apa,aşa că surplusul care se scurge în tăviţa ghiveciului trebuie aruncat.
Aşa eviţi putrezirea rădăcinilor. Alte tipuri de flori,precum orhideele,violetele de Parma şi azaleele,trebuie udate în tăviţă,pentru a evita îngălbenirea frunzelor şi macerarea tulpinilor.
Plantele vor să fie curate
Şi frunzele respiră! Atunci când ele sunt acoperite de un strat subţire de praf,se întrerupe procesul normal de fotosinteză.
De aceea,e indicat să le speli cu grijă sub jetul de apă sau să le ştergi măcar o dată pe săptămână cu o bucată de bumbac înmuiată în apă sau în bere.
Sfat:E bine să tai lăstarii plantelor înainte de venirea ierni.
Astfel,le vei menaja consumul de substanţe nutritive pe perioada sezonului rece şi le vei ajuta să crească mai frumos la primăvară.
Îngrijeşte-le împotriva dăunătorilor
Din păcate,bolile plantelor nu intră niciodată în hibernare.
Dacă trandafirul tău japonez s-a umplut de afide (purici de plante) atunci pământul trebuie să fie udat (fără să atingi frunzele) cu o soluţie preparată din tutunul a două-trei ţigări.
Acesta se ţine la macerat timp de trei-patru zile în 250 ml de apă,după care se strecoară.
Tratamentul se repetă timp de câteva săptămâni,deoarece puricii sunt vietăţi destul de rezistente.