Soluţii naturale pentru transpiraţie excesivă
În zilele caniculare sau la sfârşitul activităţilor fizice, este firesc să transpiri. Când te confrunţi cu sudoare în mod excesiv, îţi recomandăm să foloseşti aceste remedii naturale pe bază de ceai negru, salvie, muşeţel, hamamelis şi aloe vera; te vor ajuta să scăpi de starea de disconfort, de mirosul neplăcut şi de abundenţa transpiraţiei.
În termeni medicali, este cunoscută sub numele de hiperhidroză şi poate afecta fie unele părţi ale trupului (palme, laba piciorului, faţa, subraţ), fie întregul corp. În caz că nu ştiai, transpiraţia excesivă poate fi prezentă încă de la naştere sau dobândită pe parcursul vieţii.
Ceaiul negru mişcorează porii
Ceaiul negru conţine acid tanic, o substanţă cu proprietăţi astringente şi antiperspirante care poate micşora porii şi, prin urmare, poate reduce transpiraţia excesivă din zona palmelor, a picioarelor şi a subraţelor. Pentru preparare, pune două - trei pliculeţe de ceai negru la o cană fierbinte cu apă şi las-o deoparte 15 minute, apoi strecoară. Amestecă ceaiul cu 500 ml apă rece şi lasă palmele, picioarele sau zonele cu probleme la înmuiat 30 de minute, o dată pe zi. Petele negricioase de pe piele se pot îndepărta cu apă şi săpun. Pentru subraţe, poţi înmuia două dischete de vată sau de bumbac în ceaiul astfel preparat şi le poţi presa uşor în zonele afectate cinci minute, lăsând ulterior să se usuce. Repetă procesul în fiecare seară pentru cel puţin două săptămâni.
Salvia are efecte antibacteriene
Frunzele de salvie conţin acid tanic şi, datorită acţiunii sale astringente, reduc excesul de transpiraţie. Planta are, de altfel, proprietăţi antibacteriene şi antifungice care limitează creşterea bacteriilor în zonele cu probleme. Consumul de salvie fie sub formă de comprimate, fie sub formă de infuzie poate ajuta la reglarea producţiei de transpiraţie în mod natural cu 50%. Pentru prepararea infuziei, se pune o linguriţă cu frunze de salvie la o cană cu apă fierbinte şi se beau două - trei căni pe zi. De preferat, savurează infuzia rece, pentru a profita mai mult de efectele ei astringente. De asemenea, se pot înlocui frunzele cu câteva picături de tinctură de salvie.
Muşeţelul, antiperspirant natural
Muşeţelul are proprietăţi antibacteriene, astringente şi antiperspirante, care îl pot face unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva transpiraţiei excesive. Acţiunea sa antibacteriană ajută la eliminarea microbilor care duc la apariţia mirosului şi a transpiraţiei. Pe lângă proprietăţile astringente, sunt studii care sugerează că muşeţelul are şi acţiune calmantă, fiind potrivit pentru reducerea stărilor de stres şi de anxietate. Pentru prepararea infuziei, se pune o lingură cu flori la o cană cu apă fierbinte şi se beau două - trei căni pe zi. Consumul de ceai de muşeţel nu se recomandă în cazul gravidelor şi se cere sfatul unui specialist în cazul femeilor care alăptează şi a copiilor. O altă variantă este să tamponezi subraţele cu o dischetă de vată sau de bumbac înmuiată în infuzie ori să ţii pliculeţul cu ceai de muşeţel în mâini – dacă palmele îţi transpiră excesiv – câteva minute pentru a scăpa de transpiraţie.
Hamamelis combate hiperhidroza
Mai este cunoscut ca alunul vrăjitoarelor şi poate fi un remediu excelent pentru hiperhidroză. Hamamelis acţionează ca un astringent şi antiperspirant, închizând porii şi reducând, astfel, transpiraţia. De obicei, hamamelis este folosit pentru transpiraţia facială, dar se poate utiliza şi în alte zone problematice. Nu necesită clătire, decât în cazul în care ar putea irita pielea. A nu se folosi în mod excesiv, deoarece poate usca pielea. Pentru prepararea infuziei, se pun două - trei grame de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte şi se lasă câteva minute, apoi se strecoară. Înmoaie o dischetă de vată sau de bumbac în infuzie şi tamponează uşor zonele în care transpiri mult, cum ar fi faţa sau subraţele. Poţi repeta procesul atât dimineaţa, cât şi seara. Nu necesită clătire.
Aloe Vera răcoreşte
Gelul plantei de aloe vera oferă un efect calmant şi de răcorire a pielii. De altfel, reglează transpiraţia excesivă cauzată de căldură. Tot ce trebuie să faci este să pui puţin gel de aloe vera pe o dischetă de vată sau de bumbac şi să tamponezi uşor zonele afectate. O altă variantă este sucul de aloe vera. Pentru preparare, se pune gelul de la o frunză de aloe vera la trei căni cu apă rece. Se amestecă foarte bine până se dizolvă, apoi se înmoaie o bucată de material în sucul de aloe vera. Se aplică pe zonele afectate câteva minute. Nu necesită clătire.