Ştii să-ţi îngrijeşti animăluţul de companie?

1 48142 original jpg jpeg

Câteva reguli simple de igienă pot îndepărta orice suspiciune legată de convieţuirea cu un animăluţ de companie.

Animalele de companie nu sunt un pericol pentru sănătatea familiei,copii şi adulţi,atâta vreme cât sunt vaccinate,deparazitate şi avem grijă să le păstrăm o igienă riguroasă.

Locul de dormit,curat şi aerisit

Câinele sau pisica trebuie să doarmă într-un loc special amenajat,într-o zonă liniştită a casei,ferită de curent şi de trafic. Există chiar coşuri speciale.

Aşternutul din coş trebuie scuturat zilnic şi spălat ori de câte ori este nevoie. Pisicile iubesc căldura,aşa că o pernuţă aşezată pe calorifer poate fi locul ideal de dormit.Litiera cere reguli stricte de igienă

Pisicile sunt extrem de curate,de aceea litiera trebuie curăţată de câte ori este nevoie şi spălată cu o soluţie dezinfectantă.

Foloseşte nisip special,absorbant,care se strânge uşor cu o lopăţică. Aşază litiera într-un loc retras-pisica ţine la intimitate şi nu-i place să fie deranjată.

Dacă nisipul nu este curat,ea va căuta alt loc unde să-şi facă necesităţile,de exemplu în ghivece sau pe covor.

Toaletarea nu este un răsfăţ

În momentul în care aducem un animal în casă,trebuie să înţelegem că ne asumăm o mare

responsabilitate.

Curăţarea urechilor şi a ochilor,periajul blăniţei (zilnic,în perioada de năpârlire) şi tăiatul unghiilor la pisici nu sunt mofturi,ci norme elementare de igienă.

Dacă animalele sunt curate şi sănătoase,noi suntem feriţi de bolile pe care le-ar putea transmite.

Animalele care ies afară trebuie spălate pe lăbuţe la intrarea în casă,verificate periodic dacă au contractat paraziţi interni sau externi sau dacă au vreo rană deschisă (muşcături de animal sau tăieturi).

Ţestoase,hamsteri şi canari

Chiar dacă nu le mângâiem şi nu le alintăm,ţestoasele,hamsterii şi canarii pot transmite boli grave omului. Hamsterii şi ţestoasele:salmonella,care produce febră,diaree şi crampe.

Canarii pot răspândi psitacoza. Pentru a evita orice pericol de îmbolnăvire,regulile sunt aceleaşi:păstrarea curăţeniei în acvarii sau în colivii. După ce ai umblat la acvariu,ai hrănit peştii,broscuţa sau canarul,spală-te bine pe mâini,cu apă şi săpun.

Chiar dacă animalele sunt sănătoase,ele trebuie duse anual la medic pentru un consult general. Respectă calendarul vaccinărilor şi al deparazitărilor şi îngrijeşte animăluţul ca pe un membru al familiei,pentru că,de fapt,asta şi este!