Surprize cu pisici

1 73032 original jpg jpeg

Pictorul italian Leonardo da Vinci credea că fiecare felină este o operă de artă. O impresie bună despre pisici are şi producătorul american de televiziune Jeff Valdez, care este convins că sunt mai deştepte decât câinii, pentru că nu vei putea niciodată să pui opt pisici să tragă o sanie prin zăpadă.

Ştiai că felinele au simţuri care le permit să prevadă diverse fenomene naturale? În popor,se crede că o mâţă care toarce,se alintă sau stă cu ochii întredeschişi anunţă timp frumos. Dacă pisica este nervoasă,urmează să bată vântul. Dacă se spală pe urechi,înseamnă că se apropie ploaia sau furtuna. Dacă pisica stă lângă sobă,va fi vreme rea,iar dacă stă cu spatele spre sobă va ninge.

În trecut,la ambasada Olandei din Moscova,în Rusia,personalul a observat că cele două pisici siameze din dotare mieunau agitate şi zgâriau de zor pereţii clădirii. Oamenii au început să investigheze,dar credeau că vor găsi ascunzători de şoareci. Nu mică le-a fost mirarea când au descoperit microfoane ascunse de spionii ruşi.

Pisicile au auzul mai dezvoltat decât câinii şi pot detecta sunete cu frecvenţă foarte înaltă- cu două octave mai sus decât pot distinge oamenii. Mai mult,pisicile pot emite 100 de sunete diferite,în timp ce câinii pot atinge doar 10 tonalităţi.

Prima pisică ajunsă în spaţiu,în anul 1963,s-a numit Felicette – misiunea spaţială aparţinând francezilor. Pisicii i-au fost implantaţi electrozi în creier,care au transmis semnale neurologice către cercetătorii de pe Pământ. Felina a supravieţuit călătoriei.

În Europa şi America de Nord se crede că pisica neagră atrage ghinionul,însă în Marea Britanie şi Australia este aducătoare de noroc.

Primele benzi desenate cu pisici îl au pe Felix drept protagonist („Felix the Cat“ –„Felix,pisica“ – 1919). Două decenii mai târziu,în 1940 a fost prezentat publicului şi Tom,adversarul şoricelului Jerry.