Te dă pe spate la propriu cu bucuria lui? Măsuri eficace pentru calmarea unui câine energic

1 shutterstock 99357692 jpg jpeg

Iubeşti felul în care noul „membru‟ al familiei se entuziasmează atunci când te vede, dar observi că prietenul tău necuvântător are un comportament hiperactiv. Excesul de energie poate trăda o alimentaţie nesănătoasă şi un stil de viaţă sedentar. Află mai multe despre cum să calmezi un câine care nu poate sta într-un loc!

În literatura de specialitate, hiperactivitatea la câini mai este denumită şi „hiperkinezie‟. Poţi observa că patrupedul tău este hiperactiv atunci când se mişcă încontinuu, nu se poate concentra, este impulsiv şi agitat, iar de aici şi până la un comportament agresiv şi antisocial, cu stări de anxietate, poate fi doar un pas. Cele mai comune cauze pentru care un câine este foarte energic se referă la rasă, la vârstă, la stilul de viaţă şi la mediul în care acesta trăieşte. Este cunoscut faptul că unele rase de câini sunt mai predispuse la hiperactivitate, iar căţeluşii sunt mult mai energici decât animalele adulte, aşa cum este şi în cazul copiilor. Dieta şi activităţile zilnice joacă un rol important în viaţa unui câine jucăuş, iar contextul în care acesta trăieşte trebuie să fie unul liniştit.

Cele mai energice rase de câini sunt:

Ciobănesc German

Ciobănesc Australian

Ciobănesc Belgian Malinois

Irish Setter

Shetland Sheepdog

Dalmaţian

Russell Terrier

Pudel

Beagle

Husky Siberian

Springer Spaniel Englez

Pinscher pitic

Border Collie

Golden Retriever

Labrador Retriever

Corgi Pembroke

Chihuahua

Asigură-i o alimentaţie corectă

Mâncarea bogată în zahăr şi excesul de proteine pot face un câine să devină agitat şi, uneori, agresiv. Data viitoare, când mergi la magazin, citeşte cu atenţie eticheta produselor, deoarece multe dintre ele conţin coloranţi şi zahăr adăugat. În plus, alimentaţia corectă de zi cu zi trebuie să se bazeze pe greutatea şi vârsta câinelui, pentru a evita consumul excesiv de calorii. Totodată, asigură-te că tot ceea ce mănâncă patrupedul poate fi uşor de digerat, iar proteinele provin din surse sigure şi de calitate.

Stimulează-l să facă mişcare

Atunci când nu au un program dinamic, patrupedele vor găsi alte modalităţi de a-şi consuma energia: prin lătrat excesiv, prin sărituri dese şi prin îmbrâncirea stăpânului, pentru a-i atrage atenţia. La fel ca şi oamenii, câinii au nevoie de stimulare fizică şi psihică. Ce poţi face în acest caz? Optează pentru o plimbare lungă alături de câinele tău, lasă-l să zburde prin parc şi să socializeze cu alte animăluţe. Pentru stimularea psihică, poţi cumpăra diferite jocuri special concepute pentru ei, cum ar fi cele de puzzle. Alte variante este să vă jucaţi de-a v-aţi ascunselea sau să-i antrenezi simţul mirosului, lăsându-l să caute unde şi ce ai pus deoparte.

Oferă-i recompense

Cu ajutorul micilor premii sau recompense, poţi ajuta câinele să înveţe să asculte. Asigură-te că primeşte o răsplată la timpul potrivit. Se poate întâmpla ca patrupedul tău să fi învăţat greşit că doar atunci când este energic merită să fie răsplătit. O soluţie poate fi şi aceea în care animalul de companie experimentează trucuri noi. Provocările îi vor ţine mintea ocupată şi, totodată, va învăţa ce poate fi de acceptat şi de neacceptat în comportamentul său.

Relaxează-l cu ajutorul muzicii

Ştiai că muzica clasică are efecte benefice asupra animalelor? De-a lungul timpului, mai multe cercetări au arătat că ascultarea acestui gen muzical, atât la şoricei, cât şi la câini, a indus relaxarea şi a scăzut starea de anxietate. În plus, câinii îşi vor îmbunătăţi puterea de concentrare şi vor răspunde mai bine la chemările stăpânilor. La polul opus, muzica rock poate provoca un câine să latre mai mult.

Când să apelezi la medicul veterinar

După toate eforturile depuse şi punerea în aplicare a metodelor enumerate, se poate ca animalul tău de companie să fie încă foarte energic. Câinii pot suferi, la rândul lor, de o condiţie ce îi predispune la agitaţie excesivă, cum ar fi tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD). Dacă patrupedul se linişteşte greu şi în rare ocazii, este timpul să ceri ajutorul medicului veterinar pentru a primi un diagnostic şi un tratament corecte. Nu te teme, specialistul va face câteva teste pentru a putea pune un diagnostic precis şi poate prescrie medicamente, de exemplu amfetamine, ori suplimente. De altfel, unele studii sugerează că disfuncţia tiroidiană la animale este asociată cu simptome precum hiperactivitate şi stări de anxietate. În acest caz, medicul veterinar poate prescrie tratament pentru hipertiroidism la câini. 

@shutterstock