Ţestoasele, vechi de când lumea

1 70743 original jpg jpeg

Se adaptează foarte uşor la mediul înconjurător, de aceea putem găsi ţestoase pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. Mai mici sau mai mari, ele sunt unice în felul lor şi pot trăi atât în apă dulce sau sărată, cât şi pe uscat.

ŢESTOASELE MARINE nu se pot ascunde în carapace

Sunt unele dintre cele mai vechi vieţuitoare de pe Pământ. Cele şapte specii de ţestoase marine care mai trăiesc astăzi există de mai bine de 110 milioane de ani,încă de pe vremea dinozaurilor. Carapacea lor opune o rezistenţă foarte mică în apă,tocmai de aceea este perfectă pentru a înota în oceane şi mări. Spre deosebire de alte ţestoase,cele marine nu îşi pot retrage picioarele şi capul în interiorul carapacei. Culoarea acesteia variază,de la galben la verzui şi chiar negru,în funcţie de specie.

ŢESTOASA AFRICANĂ CU COIF are dimensiuni mici

În natură,o vei găsi în zonele cu apă proaspătă de pe teritoriul continentului african. Ţestoasa cu coif este un animal omnivor relativ mic,iar cele mai multe reptile din această specie au o carapace lungă de 20 de centimetri. Culoarea ei este fie maro,fie negru. Coada groasă şi lungă a masculului este trăsătura care îl diferenţiază de femele. Acestea au o carapace mai lată,mai mare şi o coadă mai scurtă.

ŢESTOASA PISTRUIATĂ este cea mai mică din lume

Homopus signatus,cunoscută şi drept „ţestoasa pistruiată“,este una dintre cele mai mici broaşte-ţestoase din lume. Ea creşte până la cel mult 5-8 centimetri,iar femelele acestei specii pot să aibă şi 10 cm în lungime. Are o carapace aplatizată,de culoare maro-oranj,cu segmente delimitate,acoperită cu numeroase puncte negre,întocmai ca nişte pistrui. Trăieşte în zonele sudice ale Namibiei şi în Africa de Sud. Masculii,spre deosebire de femele,au abdomenul mai concav. Din păcate,aceste animale tolerează greu captivitatea,mai ales schimbarea rapidă a condiţiilor de trai şi dieta.

ŢESTOASA DE GALÁPAGOS,un gigant printre rudele sale

Este probabil cel mai cunoscut animal din Insulele Galápagos. Aceste broaşte ţestoase continuă să crească până ajung la vârsta de 40-50 de ani şi pot atinge o greutate de aproape 230-250 de kilograme. Sunt cele mai mari şi mai longevive ţestoase din lume. Sunt ierbivore,adică mănâncă doar plante. Dieta lor este alcătuită,în principal,din cactuşi,fructe,ierburi şi arbuşti. În plus,ţestoasele pot depozita eficient şi pentru perioade îndelungate mari cantităţi de apă în vezica urinară,dar şi alimente. Din acest motiv,ele rezistă chiar şi un an fără să mănânce şi fără să bea.

Ştiai că...

...cele mai multe ţestoase sunt omnivore? Ele mănâncă alimente diferite,în funcţie de specie. Unele preferă moluşte,plante,peşti mici şi insecte,iar altele sunt vegetariene şi consumă doar ierburi şi alge.

Info

Ţestoasa africană cu coif este un adevărat vânător. Se hrăneşte cu păsări şi mamifere mici,fură momeala pescarilor şi secretă un lichid urât mirositor din glandele amplasate pe picioare,pentru a-şi deruta inamicii.