Tipuri de cuţite folosite în bucătărie. Un ghid de ţinut minte

Cuţitele sunt de diverse forme si mărimi, iar in funcţie de întrebuinţarea lor, acestea se clasifică în mai multe tipuri. Vom afla in acest articol Tipuri de cuţite folosite în bucătărie. Un ghid de ţinut minte.
Cuţitul este cea mai importantă unealtă din bucătărie,mai ales pentru gospodinele cărora le place ca mâncarea preparată să arate bine. Cuţitele sunt de diverse forme,mărimi şi sunt realizate din diferite metale,precum fier,inox,oţel. În funcţie de întrebuinţarea cuţitelor,acestea se clasifică în mai multe tipuri. Iată un ghid folositor pentru orice gospodină cu tipuri de cuţite folosite în bucătărie.
Cuţitul de bază sau cuţitul bucătarului este un cuţit universal,cu dimensiuni ale lamei de 15-30 de cm şi o lăţime de 2-4 cm,dimensiunea mânerului de 18-22 cm,acest cuţit nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Cuţitul universal este folosit peste tot în lume,deşi pot exista unele mici diferenţe în funcţie de ţară,însă întrebuinţarea şi caracteristicile acestui cuţit sunt peste tot acelaşi. Fiind un cuţit echilibrat ca dimensiuni şi greutatea dintre mâner şi lamă,are lama lungă şi lată şi este folosit pentru pregătirea ingredientelor de gătit.
Tipuri de cuţite folosite în bucătărie – cuţitul bucătarului,cel mai util cuţit în bucătărie
Cuţitul de friptură,care nu are legătură cu cuţitele mici şi zimţate,folosite la servirea fripturii,se foloseşte în bucătărie pentru tăierea cărnii fripte în bucătărie sau la masă. Are aproximativ aceleaşi dimensiuni cu cuţitul bucătarului,însă lama este mai îngustă. Unele cuţite de friptură pot avea vârful mai lat şi răsucit în sus,dar doar în cazuri excepţionale. Acest cuţit se foloseşte,de obicei,împreună cu o furculiţă cu două braţe la felierea subţire a fripturii.
Un cuţit care este foarte util în bucătărie,dar care se foloseşte mai mult de către măcelari,este cuţitul pentru dezosare sau filetare. Are lama dreaptă sau curbată,netedă sau zimţată,subţire,lungă şi flexibilă. Este folosit la dezosare şi îndepărtarea cărnii de pe oase pentru obţinerea fileurilor de carne sau peşte.
Cuţitul de legume este acela cu lama mai scurtă decât mânerul,este întrebuinţat la curăţarea legumelor,îndepărtarea seminţelor şi de multe ori este folosit cel mai des în bucătărie,datorită manevrării uşoare.
Tipuri de cuţite folosite în bucătărie – cuţitul de pâine sau cuţitul de patiserie,foarte utile în casele unde se coc astfel de aluaturi
Un alt cuţit care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie este cuţitul pentru pâine. Are o lamă lungă de 15-25 de cm,dreaptă şi lată,întotdeauna zimţată,cuţitul este folosit la tăierea pâinii proaspete fără să o rupă.
Cei care adoră brânza de toate felurile,ştiu că există cuţite speciale de brânză tare,brânză moale şi parmezan. Cele pentru parmezan sunt asemănătoare cu o daltă scurtă,cu formă de frunză-inimă. Cuţitele pentru brânză moale au lama decupată,pentru a reduce frecarea cu brânza,iar cele pentru brânză tare au vârful despicat,fiind utile şi pentru servire.
Un cuţit întâlnit în bucătăriile pasionaţilor de mâncăruri cu carne,este satârul,care este un cuţit profesional şi nu toată lumea ar trebui să-l întrebuinţeze. Este un cuţit greu,cu lama foarte lată şi groasă,de formă dreptunghiulară,satârul este folosit la tăierea articulaţiilor şi oaselor. În bucătăriile orientale acest cuţit are rol de cuţit universal.
Cuţitul pentru stridii se găseşte mai ales în bucătăriile celor care preferă fructele de mare şi peştele ca mâncăruri. Se foloseşte pentru desfacerea cochiliilor şi are o lamă scurtă,tare,un vârf ascuţit,în formă de baionetă.
Cuţitul pentru patiserie nu trebuie confundat cu cel de feliat pâinea. Este folosit în patiserii şi cofetării,dar şi în bucătăriile unde se prepară astfel de preparate. Are lama lungă,dreaptă sau uşor curbată în vârf,netedă sau puţin zimţată,se foloseşte la tăierea aluaturilor sau la porţionarea prăjiturilor.Cuţitul pentru servit friptura,vine de obicei în set de câte şase bucăţi şi se foloseşte pentru servirea individuală a fripturii de orice fel. Are de obicei lama netedă sau zimţată doar în vârf sau integral şi cu vârful ascuţit.
Cuţitul pentru servirea peştelui este însoţit de o furculiţă specială pentru acest tip de mâncare. Are lama în forma unei frunze alungite,mai late la mijloc,fiind folosite la îndepărtarea pielii şi oaselor de peşte.