Topul celor mai lente animale

1 69000 original jpg jpeg

Unele vieţuitoare sunt mari şi periculoase, altele sunt mici şi inofensive. Pe lângă aceste caracteristici, toate au o trăsătură comună: se deplasează foarte încet, făcând parte din categoria celor care se mişcă fără nicio pripă.

Monstrul Gila

Chiar dacă numele te duce cu gândul la un animal care trăieşte în adâncurile apelor ori în peşteri,monstrul Gila este de fapt o reptilă pe cale de dispariţie şi una dintre cele mai otrăvitoare din lume. Întâlnită cu precădere în deşerturile din Mexic,vieţuitoarea stă sub pietre şi în gropi săpate chiar de ea. Monstrul Gila se numără printre animalele cele mai lente din lume,mişcându-se cu doar 667 cm/s.

Info:Potrivit unei legende mexicane,monstrul Gila poate omorî un om dintr-o suflare.

Koala

Cu blana catifelată şi feţişoara blândă,ursul Koala nu are cum să nu te cucerească. Într-un dialect băştinaş australian,koala înseamnă „fără băutură“. De aici şi numele acestui animal. Acest ursuleţ mănâncă în mod special frunze de eucalipt,bogate în lichide,de aceea nu prea consumă apă. Originar din Australia,micul mamifer pare veşnic abia trezit din somn,pentru că o mare parte din zi şi-o petrece dormind pe crengile copacilor. Noaptea culege frunze şi mănâncă,deplasându-se cu 111 cm/s.

Leneşul

Aşa cum îi zice şi numele,leneşul este un animal căruia îi place să zăbovească întreaga zi. Ghearele ascuţite,curbate şi lungi îl ajută să stea suspendat în copac când doarme şi când se hrăneşte. Pentru că are dinţii slabi,regimul lui alimentar este format doar din frunze. Se mişcă cu 6,7 cm/s,putând parcurge 5,6 km într-o zi.

Ţestoasa de Galapagos

Poate trăi în captivitate mai bine de 100 de ani,fiind una dintre cele mai longevive vertebrate. Se întâlneşte în Insulele Galapagos,poate să cântărească şi 400 kg şi să măsoare în lungime 1,3 m. Cu o durată de viaţă atât de mare,nu e de mirare că lentă,aceasta deplasându-se cu 8,3 cm/s.

Steaua de mare

Există peste 2.000 de specii de steluţe de mare în toată lumea,multe dintre acestea trăind la adâncimi mai mari de 6.000 de metri. De regulă,această vieţuitoare are cinci braţe,dar sunt şi specii care pot să aibă şi 50 de braţe,pe fiecare dintre acestea aflându-se zeci de picioruşe. La capătul fiecărui braţ se află un ochi microscopic,care o ajută să vadă,atât pe lumină,cât şi pe timp de noapte. Steaua de mare se deplasează cu doar 0,25 cm/s.

Melcul de grădină

Îşi face simţită prezenţa din primăvară până toamna târziu în livezi şi parcuri. Când doarme,se închide în căsuţa înaltă de 5 cm pe care o poartă în spinare. Pentru că se mişcă cu doar 1,3 cm/s,îi ia 21 de ore să parcurgă un kilometru.