Tot ce trebuie să ştii despre primula, zâna florilor

1 62328 original jpg jpeg

Graţie florilor viu colorate şi parfumate, primula se numără printre cele mai frumoase plante ale primăverii, care-ţi înfrumuseţează locuinţa ori grădina.

Dacă ai primit sau ţi-ai cumpărat o primulă,ai grijă s-o aşezi pe marginea pervazului şi să ţii geamul deschis cât mai des,pentru că floarea are nevoie de aer proaspăt. Mai mult,este important ca în camera în care se află planta temperatura să fie de circa 10-16 grade Celsius.

Info:În tradiţia populară,cei care întâlneau în calea lor primule înflorite erau feriţi de ghinion,iar dacă acestea erau plantate în grădini,protejau animalele de boli. Se spune că oamenii care au o astfel de floare în casă sunt feriţi de vrăji.

Are nevoie de pământ fertil

Pentru că primula din în glastră are o speranţă de viaţă de 2 ani,indicat ar fi să o sădeşti în pământ bine drenat şi fertil,aceasta înflorind în fiecare primăvară şi toamnă. Solurile argiloase şi nisipoase nu sunt recomandate. O altă variantă ar fi să plantezi floarea într-o jardinieră,pe care s-o fixezi în exteriorul ferestrei.

Este o plantă nepreţenţioasă

Primula face faţă cu brio temperaturilor scăzute,de aceea nu o ţine în locuri prea călduroase. Odată cu venirea zilelor răcoroase de toamnă şi,uneori la începutul iernii,planta continuă să facă flori.

Prin urmare,nu trebuie s-o protejezi prea tare;un strat de frunze uscate presărat înainte de primul îngheţ o va ajuta să supravieţuiască. În schimb,vara trebuie s-o fereşti de razele puternice ale soarelui,pentru că le poate arde.

Nu trebuie udată zilnic

Pentru ca primula să înflorească,trebuie s-o uzi doar de 2-3 ori pe săptămână. Umeazeala excesivă favorizează putrezirea rădăcinei plantei.

Dacă vrei să ai mai multe ghivece cu primule,pune seminţele la încolţit. Germinarea se face din februarie până în luna aprilie,când temperaturile nu depăşesc 14 grade Celsius. Pentru că seminţele sunt foarte mici,acestea trebuie presate în pământ şi nu acoperite de sol,deoarece au nevoie de multă lumină şi apă.

Cum o aperi de dăunători

Dacă aşezi planta într-un spaţiu cu multă umezeală şi fără o bună ventilaţie,primula riscă să fie atacată de dăunători şi de mucegaiuri. Cel mai periculos este putregaiul Botrytis,care favorizează apariţia unor dungi gri pe frunze ori flori. Acesta poate fi combătut cu produse specifice,pe care le găseşti în magazinele de profil.

Sfaturi utile

Înlătură frunzele şi florile uscate ale primulei,pentru ca planta să înflorească în continuare.

Întrucât primula poate fi sufocată de buruieni,îndepărtează-le ori de câte ori este nevoie.