Trandafirul, floarea de-o seamă cu istoria
De-a lungul timpului, trandafirul a fost deosebit de apreciat pentru frumuseţe şi varietate. În antichitate, pentru greci şi romani, trandafirul a reprezentat simbolul iubirii.
Un rege printre plante
Nu prea avem cum să ştim ce s-a întâmplat,cu mii de ani în urmă,când a apărut floarea trandafirului,dar cert este că de atunci el a rămas necontestatul rege al florilor.În latină trandafirului i se spune Rosa şi face parte din familia Rosaceae şi este originar din regiunile continentale şi subtropicale ale emisferei nordice,iar,după părerea specialiştilor,există între 200 şi 400 de specii. Multe dintre ele au apărut prin încrucişări,fapt ce face adesea dificil de stabilit originea exactă a unor varietăţi de trandafiri.
Confucius avea 600 de cărţi despre cum se cresc trandafirii,iar palatul Cleopatrei era plin de trandafiri – regina Egiptului fiind o mare iubitoare a uleiului de trandafir. Acest ulei şi petalele de trandafiri erau nelipsite din apa pentru baia sa. De altfel se ştie că,dacă se pun pe piele câteva picături de ulei de trandafiri (extract natural din petalele florilor),parfumul se va personaliza.Se pare că nici împăraţii romani nu i-au putut rezista acestei miresme delicate şi atât de personale! Cât despre Josephine,soţia lui Napoleon,istoricii menţionează că admira nespus trandafirii,iar în grădina ei avea o multitudine de specii! Cu atâţia admiratori remarcabili de-a lungul istoriei,trandafirul s-ar fi putut „umple de sine”,şi totuşi el a rămas pe cât de gingaş,pe atât de accesibil.
Ce mesaje ascunde
Cu toţii ştim că trandafirii roşii transmit mesajul pasiunii şi sunt oferiţi întotdeauna iubitei. Dar trandafirul poate avea orice culoare. Nuanţele variază cel mai des însă de la roşu la roz,alb şi galben,dar există şi trandafiri în combinaţii cu totul surprinzătoare.
Fiecare trandafir pe care l-am primit vreodată a avut să ne spună ceva. Deşi la prima vedere să oferi sau să primeşti trandafiri poate părea banal,ar trebui să ştim că alegerea trandafirilor dintr-un buchet se face cu sufletul,nicidecum cu privirea...
Cum purtăm de grijă trandafirilor primiţi în dar
De îndată ce i-am primit,trebuie să le tăiem frunzele care ar sta în apă când îi punem în glastră,iar tubuşoarele de plastic umplute cu apă în care sunt înfipţi (în caz că au aşa ceva),trebuie scoase pentru ca florile să tragă apă prin tulpină direct din vază. Apa trebuie să fie proaspătă şi suficient de adâncă pentru tulpiniţele din care,mai înainte,tăiem cu ajutorul unui cuţit ascuţit cam 3-4 cm. Dacă vrei să ţină mult,este bine să păstrezi trandafirii într-o cameră răcăroasă.
Ştiai că...în mitologie se spune că trandafirilor le-au crescut spini atunci când,din greşeală,Cupidon a tras cu sageata într-o grădină cu trandafiri?
cea mai „bătrână” tufă de trandafiri din lume pare a avea aproximativ 1000 de ani şi se află în curtea catedralei Hildeshiem din Germania?