Tratamente cu mere
Mărul e, de departe, vedeta absolută în meniul zilnic. Nu de alta, dar e foarte la îndemână:, practic, poţi să-ţi cumperi mere tot timpul anului. Pentru sănătate face minuni, iar minunile astea vin la un preţ excelent.
Întăresc inima
S-a dovedit că două mere consumate zilnic tonifică muşchiul cardiac. Mărul reglează tensiunea arterială, fac bine în ateroscleroză. Îmbunătăţeşte circulaţia periferică, e indicat în varice. Pentru stimularea activităţii cerebrale, se consumă 2-3 mere coapte pe zi. Tot pentru stimularea activităţii cerebrale, se face un decoct din fructe proaspete (2-3 mere curăţate şi tăiate felii) sau din fructe uscate, bine mărunţite (5 linguri). Peste feliile proaspete sau peste fructele uscate se toarnă un litru de apă clocotită, se continuă fierberea 10 minute. Se beau 3-4 căni pe zi.
Bune în digestie
Foarte bogat în fibre, mărul are acţiune calmantă la nivelul tractului digestiv. E bun atât în constipaţie, cât şi în diaree. Facilitează eliminarea toxinelor din organism. Se consumă curăţat de coajă, sub formă de piure.
Pentru nervi şi muşchi
Tonic al sistemului nervos şi muscular, foarte bun depurativ sanguin, stimulează activitatea creierului şi rinichilor.
Fortifică gingiile, alungă asteniile
Consumat ca atare, dimineaţa, mărul purifică respiraţia, fortifică gingiile şi curăţă dinţii. Coaja conţine cele mai multe vitamine şi minerale, fiind indicată în asteniile de primăvară şi toamnă.
Indicate în gripă
Fructele consumate în stare proaspătă, un kg pe zi, repartizate în 5 porţii, în cure de durată, au rol benefic în gripele prelungite, tuse, amigdalite, reumatisme, gute, litiaze urice, insomnii, anemii.
Calmează durerile
Pentru îndepărtarea durerilor date de reumatism, tromboze sau varice se fac masaje cu oţet de mere. Cataplasmele calde cu decoct concentrat de mere cu tărîţe de grâu se aplică pe splina dureroasă.