Trucuri ca să-l scapi de purici

1 66266 original jpg jpeg

Încălzirea vremii aduce, pe lângă plimbările în parc, şi pericolul infestării cu purici şi cu căpuşe. Iată cum îţi scapi animăluţul de musafirii nepoftiţi!

Paraziţii externi sunt periculoşi,deoarece,pe lângă alergiile,iritaţiile şi rănile provocate de scărpinat,animăluţul se poate infesta cu paraziţi interni,puricii fiind purtători ai ouălor de viermi laţi. La pui,poate provoca anemii severe,deoarece paraziţii sug o cantitate mare de sânge.Primele măsuri în caz de infestare

Fie că-i place,fie că nu,câinele sau pisica va fi spălat cu şampon special,care conţine o substanţă toxică pentru „intruşi”,apoi va fi periat şi „puricat”. Dacă are blana lungă,este recomandat să fie tuns.

Trebuie spălate de asemenea culcuşul animăluţului,dar şi aşternuturile stăpânului. Covoarele vor fi aspirate şi periate,iar sacul aspiratorul trebuie aruncat. Există la cabinetele veterinare substanţe antiparazitare speciale (nu pun în pericol viaţa animăluţului) cu care se pot stropi covorul,podeaua şi chiar mobilierul.

Căldurile mari aduc cu ele „alaiul” de purici,aşa că acum este momentul potrivit să previi invazia. Fă-i animăluţului o deparazitare internă şi externă cu produse recomandate de medicul veterinar,care-ţi va spune şi doza,în funcţie de greutatea animalului.

Pune-i zgardă antipurici şi ai grijă s-o schimbi regulat,pentru că este eficientă doar o perioadă limitată de timp. Vei găsi pe ambalaj perioada ei de valabilitate. Mult mai bune sunt soluţiile speciale,care se aplică pe ceafa animăluţului,pentru că acolo nu ajunge să se lingă. Produsele de deparazitare trebuie schimbate periodic,pentru că după o perioadă frecventă de utilizare nu mai au efect.

Pentru oricare dintre metodele de tratament sau de prevenţie,apelează la medicul veterinar. Dacă substanţele folosite sunt în concentraţie sau în cantitate nepotrivită taliei animăluţului,îl poţi otrăvi!

După plimbarea în parc,verifică blana câinelui pentru a vedea dacă n-a „colecţionat” purici sau căpuşe. Pisicile care nu stau în apartament trebuie şi ele să fie controlate periodic. Oricum,scărpinatul frecvent în zona gâtului şi a cozii este un semn clar că are „chiriaşi” care-l deranjează.