Un cutremur de peste 9 grade i-a adus succesul lui Marie Kondo, faimoasa expertă în organizarea casei
Când serialul Tidying Up with Marie Kondo a fost lansat pe Netflix, în ianuarie 2019, multă lume a rămas uimită când a aflat că protagonista emisiunii avea numai 34 de ani. Era neobişnuit ca o persoană atât de tânără să încerce să devină guru, lider de opinie într-un domeniu în care mult mai experimentatele Oprah Winfrey sau Martha Stewart făceau ordinea, ca să zic aşa. Însă Kondo a făcut întotdeauna lucrurile în mod neobişnuit. Încă din adolescenţă.
Marie a fost un copil neobişnuit... de ordonat. În timpul unei discuţii publice, Kondo a dezvăluit că ea făcea curat, în copilărie, chiar şi când părinţii ei erau plecaţi de acasă şi nu era nimeni care s-o vadă şi s-o laude pentru efortul depus. De fapt, obsesia ei pentru curăţenie devenise atât de pregnantă, încât, la 15 ani, a făcut ordine prin casă până a leşinat. Atunci a avut o revelaţie care avea să-i contureze întreaga sa carieră – trebuia să aibă o metodă, un anumit fel de-a face curat care să n-o epuizeze şi să fie cât mai eficient. Astfel a luat naştere faimoasa metodă KonMari, care le propune oamenilor să se concentreze pe ce obiecte vor să păstreze şi nu atât pe acele lucruri care nu sunt necesare unui cămin.
O catastrofă naturală i-a adus succesul
Cu toate că Marie Kondo era cunoscută în Japonia în calitate de consultant organizaţional, cartea ei, The Life-Changing Magic of Tidying Up (n.r. Magia curăţeniei care ne poate schimba viaţa), n-a avut prea mare succes nici măcar pe plan local. După cum a relatat şi The New Yorker în 2015, ghidul curăţeniei s-a vândut binişor după ce a fost lansat în decembrie 2010, însă abia în martie 2011 a devenit best seller. Acest lucru s-a întâmplat după ce un cutremur de 9,1 grade a lovit coasta de nord-est a oraşului Tokyo şi a format un tsunami devastator.
Ce legătură este între un cutremur şi succesul în cariera lui Kondo?
Tomohiro Takahashi, editorul lui Marie, a explicat, pentru The Cut, cum a fost posibil ca o catastrofă naturală să o transforme, peste noapte, pe Kondo într-un succes internaţional. „Japonezii au început să se întrebe atunci ce lucruri sunt importante în viaţa lor. Care era adevărata valoare sentimentală a obiectelor deţinute de ei? Care era însemnătatea lucrurilor pe care le pierduseră din cauza tsunamiului? Care este, de fapt, sensul vieţii?”
Metoda KonMari
În încercarea de-a primi un răspuns la toate aceste întrebări, japonezii şi-au îndreptat brusc atenţia asupra metodei KonMari. În 2015, s-au vândut un milion şi jumătate de copii ale cărţii The Life-Changing Magic of Tidying-Up în Japonia.
Iar după acel moment tot mai mulţi oameni au descoperit cât de revoluţionară era metoda lui Marie de-a face ordine în propriile lor case. Marie Kondo a devenit un succes internaţional, o celebritate de prima mână printre toţi acei guru şi mentori care ne învaţă cum să trăim o viaţă mai bună, mai ordonată, fără lucruri inutile, care să ne consumă energia şi spaţiul pe care-l avem la dispoziţie.
Dar în ce constă această faimoasă metodă KonMari? Ei bine, micuţa japoneză ne propune tuturor celor care ne dorim o viaţă mai simplă şi mai împlinită să ţinem în mână fiecare obiect din încăperea în care vrem să facem ordine şi să vedem dacă ne stârneşte vreun sentiment de bucurie. Dacă ne aduce bucurie, îl păstrăm, dacă nu, ne luăm la revedere de la el, dar nu înainte de a-i mulţumi pentru că a făcut parte din viaţa noastră. Pare amuzantă întreaga metodă, însă e cât se poate de eficientă. Atât timp cât suntem sinceri şi nu încercăm să ne agăţam de nişte obiecte care nu fac decât să ne aglomereze spaţiul în care trăim, totul e simplu!
Totuşi ce facem cu lucrurile care au valoare sentimentală? Marie Kondo nu are şi ea aşa ceva în casa ei? Ba da! Experta în ordonarea casei a recunoscut că are în dressing un tricou, pe care l-a primit în 2005 la o expoziţie, şi nu se poate despărţi de el, cu toate că nu reprezintă deloc stilul ei vestimentar. Mai mult, soţul vedetei a dat-o de gol pe simpatica Marie în timpul unui interviu Good Housekeeping, când a spus că mai au acasă un obiect care nu face decât să prindă praf pe el – o focă din pluş. „A fost cadou de la tatăl meu”, recunoaşte Kondo. „Pur şi simplu nu mă pot despărţi de el!”
Foto - Instagram Marie Kondo