Vaccinarea anti-HPV: beneficii şi riscuri

1 74155 original jpg jpeg

Ştim că orice decizie pe care o iei atunci când vine vorba despre sănătatea ta şi a copilului tău este foarte importantă, aşa că e cazul să te pui în temă în legătură cu un subiect controversat: vaccinarea anti-HPV, împotriva cancerului de col uterin. Află care sunt beneficiile, dar şi posibilele riscuri ale unui astfel de vaccin!

Cui se adresează

Vaccinul anti-HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de anumite tipuri de virus Papiloma Uman şi se adresează, în general, populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 şi 45 de ani. Vaccinarea este recomandată, în primul rând, fetelor de 9 până la 15 ani, interval de vârstă în care eficacitatea sa este de 99%, dar şi celor cu vârste între 16 şi 26 de ani. Se pot vaccina, de asemenea, şi tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu virusul Papiloma. Însă răspunsul imunologic este maxim înaintea începerii vieţii sexuale.

Este util sau nu vaccinul anti-HPV?

Te temi că acest vaccin îi va face mai mult rău decât bine fetiţei tale? În jurul acestui subiect s-au conturat atât păreri pro, cât şi contra. Unii specialişti susţin că vaccinarea anti-HPV scade riscul de a suferi de cancer de col uterin cu până la 94%. În ceea ce priveşte reacţiile adverse, medicii spun că pot apărea dureri de cap şi febră, simptome comune oricărui tip de vacinare.

Pe de altă parte, studiile efectuate arată că acest vaccin conţine doar câteva tipuri de HPV şi nu le poate încorpora pe toate cele care declanşează boala. De asemenea, de cele mai multe ori, un organism sănătos poate lupta singur împotriva virusului, fără a fi nevoie de un anumit tratament.

În plus, procentul de evoluţie spre cancer a unei infecţii HPV este foarte mic, iar riscul de a suferi de o astfel de afecţiune din alte cauze este destul de mare. De aceea, specialiştii atrag atenţia că un asemenea vaccin nu este întotdeauna de folos, putând face mai mult rău decât bine. În esenţă, vaccinarea influenţează sistemul imunitar, iar atunci când acesta din urmă este dereglat, pot apărea afecţiuni grave, printre care se numără chiar şi cancerul, această boală dezvoltându-se tocmai atunci când organismul este slăbit.

Trebuie avut în vedere faptul că există riscul ca unele persoane să fie alergice sau sensibile la una din componentele vaccinului, mai ales că aluminiul şi mercurul sunt două substanţe nelipsite din compoziţia acestuia. Ele dăunează organismului chiar dacă se găsesc în cantităţi mici. Nu în ultimul rând, dacă se ia în considerare faptul că există zeci de tipuri de HPV, posibilitatea de a se descoperi şi alte tulpini asociate cancerului generează prepararea unui alt vaccin, implicând automat ineficacitatea celui anterior.

Descoperirea cancerului de col uterin este posibilă dacă se efectuează anual testul Babeş-Papanicolau.

Centru pentru investigaţii şi în mediul rural

Fundaţia Renaşterea pune la dispoziţia femeilor din mediul rural un centru mobil pentru investigaţii. Până în prezent, aproape 17.000 de femei cu venituri reduse au beneficiat de investigaţii medicale gratuite, fiind efectuate peste 14.000 de teste Babeş-Papanicolau şi în jur de 8.000 de mamografii.

Rezultatele testelor au arătat că 67% din persoanele diagnosticate sufereau de infecţii genitale şi 10% aveau probleme precanceroase.

Virusul Papiloma Uman, pe scurt HPV, se transmite pe cale sexuală şi este principala cauză care duce la apariţia negilor genitali. De asemenea, virusul poate determina modificări canceroase la nivelul uterului.