Vietăţi care luminează în întuneric. Care sunt motivele pentru care şi-au dezvoltat această însuşire?
Este posibil să fi văzut licurici strălucind în întunericul unei nopţi de vară. Fenomenul se numeşte bioluminescenţă, iar lumina pe care o produc este adesea verzuie sau albăstrie. Nu sunt singurele fiinţe care pot fi văzute în întuneric.
Mai puţini dintre noi au fost martorii fenomenului numit biofluorescenţă prin care unele vietăţi preiau lumina solară şi o retransmite, la venirea nopţii, datorită unor proprietăţi speciale ale pielii, blănii sau solzilor. Uneori trucul trece neobservat, deoarece majoritatea oamenilor nu pot vedea undele ultraviolete cu ochiul liber. Aceste vietăţi au proprietatea de a fi biofluorescente, deşi puţini dintre noi bănuiau acest lucru!
Veveriţele zburătoare
Chiar dacă au membrane păroase care se întind între membrele lor, veveriţele numite zburătoare nu zboară de fapt niciodată. Acestea doar planează în timp ce trec de la un copac la altul. Un alt lucru care diferenţiază unele specii de veveriţe zburătoare de cele fără membrana dintre membre este biofluorescenţa blăniţei lor. În anul 2019, oamenii de ştiinţă au descoperit că trei specii de veveriţe zburătoare din America emit o lumină de culoare roz în întuneric.
Oposumii
Aceste animale marsupiale sunt răspândite în America şi, deşi se aseamănă puţin cu veveriţele zburătoare, trăiesc în ecosisteme diferite şi au o dietă diferită, chiar dacă şi ele luminează în întuneric. Acest fapt indică faptul că bioluorescenţa este mai răspândită decât se credea. Sunt active noaptea şi la amurg. Rămâne o necunoscută motivul pentru care oposumii au această caracteristică deosebită.
Broaştele ţestoase marine
În căutarea unor rechini biofluorescenţi în largul insulelor Solomon, biologul marin Gruber a observat în anul 2015 o broască ţestoasă marină care lumina în întuneric. Lumina albastră a camerei lui făcut cochilia broaştei ţestoase să lumineze în nuanţe de albastru neon. Nimeni nu mai văzuse până la el o reptilă sălbatică biofluorescentă. Întrucât broaştele ţestoase trăiesc în jurul recifelor strălucitoare, adaptarea ar putea fi o modalitate pentru a se ascunde în apropierea acestora. O altă explicaţie a fenomenului ar putea fi aceea că au devenit biofluorescente datorită algelor care se află pe cochiliile lor.
Scorpionii
Expuşi la lumină UV, majoritatea scorpionilor au o strălucire verde-albăstruie. Cele mai multe arahnide, deci şi scorpionii, sunt nocturne şi evită lumina UV, chiar şi lumina lunii. De aceea, se crede că adaptarea sa este un mod de a-i descuraja să rătăcească în nopţile cu lună, când sunt supuşi unui risc crescut de a fi văzuţi de un prădător.
Iepurii de primăvară
Ani de-a rândul, iepurii de primăvară i-au descumpănit pe oamenii de ştiinţă. Rozătoarele nocturne, cu dimensiuni de iepure, seamănă puţin cu cangurii. În 2021, cercetătorii au anunţat că iepurii de primăvară din Africa de Sud şi de Est devin roz-portocalii în prezenţa unei lumini UV. Spre deosebire de toate celelalte animale nocturne capabile de biofluorescenţă, iepurele de primăvară este un mamifer placentar şi primul din specia lui care poate străluci în întuneric.
Broaştele Pacman
În anul 2020, membrii a 32 de specii de amfibieni, reprezentând 14 familii distincte, au fost analizate de biologi. S-a descoperit că fiecare dintre ele este biofluorescentă, inclusiv salamandra şi aşa-numita broască Pacman sau Ceratophrys cranwelli. Mai sunt multe de aflat despre motivele pentru care amfibienii sunt biofluorescenţi.
FOTO: Shutterstock