Vietăţi cu viaţa foarte scurtă

1 82509 original jpg jpeg

Nr 27 Poţi crede că pe Terra există vietăţi cu o viaţă atât de scurtă că abia apucă să se maturizeze, se împerechează şi apoi mor? Iar altele au viaţa propriu-zisă mai scurtă decât perioada intermediară între stadiul de larvă şi cel de insectă adultă.

Practic, aceste creaturi se nasc, se maturizează repede şi îşi îndeplinesc scopul existenţei: reproducerea speciei lor, apoi mor. Unele muncesc, altele au rol de apărare – nu au parte de prea multă distracţie în scurta lor viaţă!

Libelulele – viaţă de minimum o lună, maximum 1 an

Libelula, insectă cu corp alungit şi două perechi de aripi membranoase de culori foarte diverse (negre, gri, albastre, roşii, galbene, roz, verzi, violet), trăieşte sub apă cea mai mare parte a vieţii sale, ca nimfă, adică în stadiul intermediar dintre cel de larvă şi cel de adult. Mai precis, între 6 luni şi 5 ani trăieşte ca nimfă, în funcţie de temperatura apei şi de cantitatea de hrană şi de la una la două luni ca insectă propriu-zisă, în regiunile temperate, sau până la 1 an la tropice. Nici nu apucă să cunoască bine lumea şi trebuie s-o părăsească!

Albinele – durata medie de viaţă: 4-5 săptămâni

Pentru noi, oamenii, 4 sau 5 săptămâni nu înseamnă mare lucru, dar pentru o albină înseamnă chiar o viaţă întreagă! Cele mai obişnuite pe care le putem vedea sunt albinele lucrătoare care-şi petrec, de fapt, mare parte a vieţii lor de 5 săptămâni lucrând pentru a-şi îmbunătăţi stupul. Asta înseamnă că sunt interesate să-şi protejeze munca de-o viaţă apărând stupul de prădători, ceea ce le poate aduce moartea chiar înainte de termenul firesc!

Furnicile drone – 2-3 săptămâni esenţiale!

Furnicile drone sunt masculii dintr-o colonie de furnici, categorie foarte asemănătoare cu trântorii din stupii de albine. Aceste furnici au un comportament leneş, nu lucrează mult, coloniile lor fiind stabilite de furnicile de sex feminin. Masculii mor mult mai repede odată ce a avut loc împerecherea lor cu femelele. Deşi au o viaţă destul de scurtă, furnicile drone joacă un rol esenţial în existenţa coloniei de furnici.

Gastrotrihele – o viaţă în câteva zile!

Phylum Gastrotrich, conform denumirii ştiinţifice, sunt vietăţi microscopic (0,06-3 mm), asemănătoare cu viermii, ce trăiesc în apă dulce şi în mediile marine, pe fundul mării. Se maturizează cu mare repeziciune şi în doar câteva zile îşi îndeplinesc menirea şi probabil mor de plictiseală.

Musca efemeră – 24 ore pe Terra!

Ephemeroptera este vietatea cu cea mai scurtă viaţă, incredibil, dar adevărat: numai 24 ore de la un capăt la altul. Dacă suntem de acord că fiecare creatură de pe planetă trăieşte pentru a asigura supravieţuirea speciei sale prin reproducere, musca efemeră nu face altceva, cu singura observaţie că asta e cam tot ce face cu viaţa ei. Existenţa muştei efemere se rezumă la împerechere, la depunerea ouălor şi apoi îşi dă obştescul sfârşit.

Mimosa pudica, ruşinoasa hipersensibilă

Mimoza este o specie de plante tropicale din America de Sud, care creşte sub formă de tufe. Are  tulpina lemnoasă, acoperită cu ţepi, iar frunzele se prind perechi. Trăieşte atât în păduri, cât şi cultivată în grădinile din Europa. Iubeste lumina, iar poziţionarea ei optimă este în semi-soare. Cea mai importantă trăsătură caracteristică a plantei este reflexul de apărare: când e atinsă, sau la scăderea temperaturii ori în cazul lipsei de lumină, frunzele se strâng, de unde şi expresia „sensibilă ca o mimoză“. După aproximativ 5 minute frunzele revin la poziţia iniţială. Dacă o creşti în ghiveci, trebuie să ştii că nu e bine să repeţi această joacă cu frunzele de prea multe ori într-o zi, fiindcă  sistemul ei senzorial presupune consum de energie, iar planta se poate epuiza.

Dar farmecul acestei plante nu constă doar în mişcările ei surprinzătoare. În perioada verii face nişte flori roz sferice foarte gingaşe. Dacă vrei să o ai în casă, să ştii că îi plac mult căldura şi locurile uşor însorite.

Sasha e o fetiţă metis de 3 luni, salvată de sub roţile maşinilor când traversa strada, dupa ce a fost abandonată. Îşi doreşte un stăpân adevărat, cu inimă mare. Tel: 0732209708



Recente

shutterstock 2228997547 jpg
shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg