„Vreau un catel. Dar unul sanatos!”

1 47346 original jpg jpeg

Eşti gata să-ţi iei un căţel? Ai grijă alegi unul sănătos! Altfel, vei avea multe neplăceri. Iată ce trebuie să urmăreşti.

Cumpără de la crescători

Dacă apelezi la crescătorii specializaţi,ai garanţia că vei avea un exemplar sănătos. Ei au căţei cu pedigree,ceea ce înseamnă că se trag din „strămoşi” bine selecţionaţi.

Dacă ţi se par prea scumpi,alege altă sursă. Dacă părinţii sunt bine îngrijiţi şi deparazitaţi,poţi avea un pui sănătos.

Atenţie la dinţi!

Defectele de muşcătură nu pot fi corectate la căţei,ceea ce poate să ducă,în timp,la apariţia unor afecţiuni stomatologice. De aceea,este mai bine să verifici de la început închiderea gurii,urmărind ca dinţii de sus să „calce” în faţa celor de jos. Şi gingiile sunt importante.

Dacă sunt de un roz pal sau albicioase înseamnă că puiul suferă din cauza unei anemii sau a unei tensiuni arteriale scăzute,ceea ce poate duce la apariţia bolilor de inimă.

Blăniţa trădează bolile

Un căţel sănătos trebuie să aibă blăniţa lucioasă,mătăsoasă şi deasă. Căderea abundentă a părului sau mătuirea blăniţei sunt primele semne ale unor afecţiuni,cum ar fi râia,herpesul,alergiile sau o disfuncţie a tiroidei.

Unele dintre ele se tratează uşor,dar altele au nevoie de un tratament de lungă durată şi costisitor.

Vioiciune=sănătate

Un căţeluş letargic,care nu vrea să se joace deloc,este posibil să fie bolnav. De obicei,puii sunt vioi şi abia aşteaptă un prilej de zbenguială.

Ochişorii trebuie să le fie atenţi şi limpezi. Secreţia lacrimală abundentă poate fi simptomul unei conjunctivite.