Vrei să zugrăveşti? De ce ai nevoie şi ce să ştii ca să iasă bine
„Asta nu este treabă de femeie!‟. Este un refren binecunoscut atunci când vine vorba despre zugrăvitul casei, o operaţiune mai simplă decât ai crede, de altfel. Chiar dacă eşti începătoare, cu răbdare şi informându-te despre etapele unui zugrăvit ca la carte, sigur vei face o treabă de maestru!
Înainte de toate, evită să zugrăveşti în zilele ploioase, când umiditatea este ridicată, sau în zilele în care temperaturile sunt scăzute, sub 5 grade Celsius, pentru ca uscarea pereţilor să nu se facă anevoios.
De ce ai nevoie?
Vopsea lavabilă
Amorsă
Trafalet
Pensulă pentru colţuri
Tavă pentru diluat vopseaua
Bandă izolatoare pentru zonele care trebuie protejate de vopsea
Pregătirea pereţilor
Vopseaua lavabilă nu se aplică oricum pe perete. Dacă vrei să dai un strat nou de vopsea peste cel vechi, tot ce ai de făcut este să speli suprafaţa pentru a elimina praful, fumul şi petele de grăsime. Pentru spălare este de ajuns un amestec de apă cu detergent pentru vase, în care să înmoi o cârpă care să nu lase scame, cu care să stergi, apoi, pereţii.
Dacă vrei să renunţi la vechea zugrăveală, procedeul este puţin mai complicat. Pentru eliminarea vopselei vechi e nevoie să umezeşti pereţii cu ajutorul unui trafalet înmuiat, în prealabil, într-o găleată cu apă. După 15 minute, poţi începe să răzuieşti vechea zugrăveală. Procedeul este similar şi în cazul tavanului.
Rolul amorsei
Amorsa face ca vopseaua lavabilă să aibă o aderenţă mai bună pe perete. Produsul poate fi cumpărat de-a gata, din magazinele de profil, dar poate fi pregătit şi acasă, dintr-un amestec de o măsura de aracet la 10 măsuri de apă. Aplică amorsa pe suprafaţa de zugrăvit cu ajutorul unui trafalet sau al unei bidinele, apoi lasă să se usuce, timpul necesar fiind cel indicat pe eticheta produsului, în funcţie şi de cât de cald este afară.
Aplicarea vopselei lavabile
Înainte de a trece la operaţiunea principală, ai grijă să protejezi porţiunile din casă, pe care nu le-ai vrea pătate de vopsea: tocuri de uşi şi de ferestre, etc. Poţi face asta aplicând banda izolatoare specială, pe care o găseşti de cumpărat în comerţ. Pentru stratul de bază, diluează vopseaua cu circa 10%-15% apă, consultând, în prealabil, şi instrucţiunile de pe eticheta produsului.
Cu ajutorul pensulei înguste, începe să vopseşti colţurile dintre pereţi şi tavan şi marginile pereţilor, apoi continuă cu acoperirea tavanului cu trafaletul, lăsând pereţii la urmă. Altfel, rişti să murdăreşti pereţii proaspăt vopsiţi, aplicând lavabila pe tavan.
Când începi să vopseşti un perete, fă-o fără să faci pauză, de sus în jos, pentru a nu forma stropi şi acele dungi inestetice, în caz că o porţiune a peretelui se usucă mai repede decât alta.
Al doilea strat
Pentru un zugrăvit ca la carte este nevoie să aplici două straturi de lavabilă. Al doilea strat trebuie dat după ce primul se usucă complet, pentru acest lucru fiind nevoie de o perioadă între două şi şase ore, la o temperatură de circa 20 de grade.
Stratul al doilea de vopsea se diluează cu aproximativ 5-7% apă. Aşadar, pentru un litru de vopsea lavabilă este nevoie de aproximativ 50-70 ml apă.
Ce vopsea să alegi?
Piaţa este plină de opţiuni de bună calitate în ceea ce priveşte vopseaua lavabilă. Dacă vrei să zugrăveşti încăperi cu o proporţie ridicată de umezeală, lucru care favorizează apariţia mucegaiului, achiziţionează o vopsea lavabilă antimucegai. Pentru dormitoare şi living, foloseşte o vopsea lavabilă antibacteriană, cu ioni de argint, care distruge microorganismele şi purifică aerul. Specialiştii recomandă folosirea unei vopsele superlavabile, rezistente la peste 150 de spălări, sau a uneia ultralavabile, extrem de rezistentă în timp, atât la spălări, cât şi la orice tip de pete.
@shutterstock