Cât de sănătos este să prăjeşti alimentele la friteuza cu aer cald?

1 gatit la friteuza jpg jpeg

Să mănânci alimente prăjite fără ulei sună prea bine ca să fie adevărat! Cu ajutorul friteuzelor cu aer cald acest lucru este posibil. Doar adaugi cartofii în aparat, iar aerul cald îi transformă în cei mai delicioşi cartofi prăjiţi. Sunt însă şi sănătoşi? Află mai multe despre această modalitate de gătit!

Mâncarea prăjită este delicioasă, dar vine la bagaj cu anumite probleme. Studiile au arătat că poate creşte riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral şi duce la obezitate. Totuşi, în reclamele de la televizor se spune că friteuza cu aer ajută în momentul gătirii la scăderea conţinutului de grăsimi din alimente precum: cartofi prăjiţi, aripi de pui, şniţele sau peşte prăjit.

Cum funcţionează o friteuză cu aer?

Friteuza cu aer cald este un aparat de bucătărie folosit pentru prăjirea alimentelor (carne, cartofi, brânză, legume, fructe de mare etc.) cu ajutorul aerului cald. Aparatul funcţionează prin circularea aerului în jurul mâncărurilor şi produce o crustă crocantă preparatului. În timpul gătirii, alimentele îşi modifică culoarea şi aroma.

friteuza jpg jpeg

Cât de sănătoasă este această modalitate de gătit

De când friteuzele cu aer cald au fost considerate „aparate de uz casnic obligatorii‟ este mai uşor să mănânci legume, peşte şi carne care au gustul de parcă ar fi fost prăjite. Oare ne păcălim pe noi înşine atunci când preparăm mâncarea în acest mod? Nutriţioniştii spun că friteuza cu aer este una dintre cele mai bune modalităţi de a obţine aceeaşi textură şi gust al alimentelor prăjite, fără a ne pune în pericol sănătatea. În loc să scufunzi complet alimentele în ulei, prăjirea cu aer necesită doar un strop de ulei sau deloc pentru a obţine gustul similar al alimentelor prăjite în mod clasic. Substanţele nutritive din produsele alimentare sunt păstrate, deoarece nu sunt expuse la uleiurile fierbinţi. În acest mod se reduce cantitatea de grăsimi trans şi grăsimi saturate din alimente, fiind evitată apariţia anumitor boli.

Unele alimente sunt mai sănătoase dacă sunt prăjite la friteuză

Tipul de aliment pe care îl prăjeşti la acest aparat poate face diferenţa în ceea ce priveşte valorea sa nutriţională. Anumite alimente pot deveni mai hrănitoare atunci când sunt prăjite la aer. Spre exemplu, amidonul din cartofii dulci, fasolea şi alte leguminoase sunt mai uşor de digerat pentru majoritatea oamenilor şi prin urmare oferă nutrienţi de bună calitate. Nutriţioniştii recomandă să consumăm multe fructe şi legume gătite la air fryer. Nu îţi face griji dacă nu ai tot timpul fructe proaspete în casă! Şi produsele congelate pot fi preparate uşor la friteuză. Le poţi dezgheţa de seara în frigider, iar a doua zi le poţi prăji cu aer oferindu-le o textură ideală.

Sursă foto: Shutterstock