Ce este dismorfia corporală. 5 semne că suferi de tulburarea dismorfică a corpului

1 dismorfie corporala jpg jpeg

Dismorfia corporală este una dintre afecţiunile tot mai des întâlnite în secolul XXI. În general, multe persoane nu ştiu ce presupune tulburarea, existând probabilitatea ca multe dintre femei sau bărbaţi să sufere de această boală. Ce este dismorfia corporală? Un posibil răspuns găseşti în povestea unei antrenoare de fitness cunoscute.

Pe vremea când avea doar 17 ani, antrenoarea de fitness Lindsey Marie Greeley, din Los Angeles, a participat la primul ei concurs de culturism. În încercarea de a ajunge pe podium, aceasta stătea tot mai mult în sala de fitness şi era obsedată să aibă un corp perfect. Ar fi fost devastată să nu câştige competiţia şi să primească critici precum: „eşti prea slabă” sau „trebuie să mănânci mai mult” .

Din cauza obsesiei de a fi mereu pe primul loc în competiţii, antrenoarea a dezvoltat o tulburare dismorfică a corpului (BDD), venită la pachet cu probleme alimentare. Lindsey, fără să realizeze, devenise anxioasă şi panicată atunci când se gândea la aspectul ei fizic. Ba mai mult, tulburările alimentare începuseră să apară tot mai des şi se simţea din ce în ce mai neîncrezătoare în propriile sale calităţi fizice.

Nu doar sportivii sunt afectaţi

Potrivit specialiştilor, dismorfia corporală se manifestă prin preocuparea excesivă pentru aspectul fizic, mai ales pentru defectele fizice inexistente sau imaginare. Potrivit specialiştilor, boala afectează aproximativ 1 din 50 de americani, nu doar sportivi sau culturişti, ci şi persoane normale care sunt preocupate în mod excesiv de aspectul lor fizic.

Simptomele tulburării dismorfice corporale

În general, multe persoane nu sunt mulţumite de o anumită parte a corpului, dar dismorfia corporală nu înseamnă doar o nemulţumire. Potrivit thehealthy.com, criteriile care indică că un pacient are o tulburare dismorfică corporală pot fi:

1. Preocupare de defectele aspectului fizic inexistente sau uşor vizibile 2. Comportamente repetitive sau compulsive, cum ar fi verificarea oglinzilor sau schimbarea hainelor de multe ori 3. Obsesia de a-şi produce suferinţă, cum ar fi lipsa vieţii sociale. Pacientul refuză să socializeze, să iasă în oraş sau să îşi facă noi prieteni deoarece îi este jenă cu propriul corp 4. Tulburarea alimentară. Doctorii au remarcat că pacienţii refuză să mai mănânce sau mănâncă mai mult decât trebuie pentru a avea silueta pe care ei o consideră „perfectă”.

Factorii care declanşează tulburarea

Specialiştii spun că nu există o singură cauză pentru care pacienţii devin obsedaţi de imaginea lor, ci o multitudine de factori declanşatori corelaţi cu traumele din trecut sau din viaţa actuală. Medicii spun că, în general, persoanele care suferă de tulburări alimentare, suferă şi de tulburare dismorfică corporală (BDD), deci ambele vin la pachet.

De vină sunt standardele sociale, reţelele de socializare şi ideea că viaţa noastră ar fi mai bună dacă am fi mai slabi, am avea pătrăţele pe abdomen sau am fi mai fit, remarcă specialiştii. Femeile îşi doresc tot mai mult să arate ca modelele de pe Instagram sau ca vedetele de pe copertele revistelor de succes, lucru care este în mod normal greu de realizat.

Samantha DeCaro, director clinic spune că „Defectele pe care pacienţii le văd la ei înşişi nu sunt detectabile sau sunt abia vizibile. Oamenii cu BDD devin de obicei obsedaţi de imperfecţiunile reale sau imaginate asupra feţei, părului sau a dimensiunii corpului”.

Atenţie la aceste semne!

Ai anulat vreodată un eveniment, pentru că n-ai găsit ceva de îmbrăcat în dulap care să-ţi avantajeze silueta? Acesta poate fi un semn că suferiţi de BDD.

Petreci mai mult timp gândindu-te la defectele tale fizice mai mult decât ar fi necesar? Acest lucru indică că treci de la o nemulţumire a corpului la o tulburare obsesivă.

Stai prea mult timp în faţa oglindei atunci când te pregăteşti să ieşi chiar şi la cumpărături? Şi acesta poate fi un semn care ar trebui să îţi atragă atenţia.

Nu te poţi privi pe tine însăţi, deoarece te consideri neatractivă? Dacă eşti prea critică cu aspectul tău fizic ar putea indica un semn de tulburare obsesivă, iar obsesiile create duc la un consum mare de stres.

Îţi vezi corpul ca pe nişte părţi, nu ca pe o fiinţă sănătoasă? Îţi urăşti o anumită parte a corpului? Aceste aspecte pot fi simptome BDD.

Soluţia

Dacă suferi de tulburare dismorfică corporală, cel mai indicat mod de tratament este terapia cognitiv comportamentală. Prezenţa unui psiholog în viaţa ta te poate ajuta să scapi de această boală; el te va învăţa să îţi gestionezi emoţiile şi îţi va indica direcţia potrivită. Totodată, sfaturile bune, prezenţa prietenilor adevăraţi, iubirea şi liniştea pot fi „pastilele” perfecte în „tratamentul” dismorfiei corporale.

Sursă foto: Shutterstock.com



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg