Ce este fereastra fertilă?
Şansele de reuşită ale unui cuplu care-şi doreşte un copil sunt mai mari dacă se cunoaşte fereastra fertilă. Dacă pentru o femeie cu ciclu menstrual regulat, identificarea acestei perioade este mai uşor de făcut, pentru cele cu ciclu menstrual neregulat, acest lucru este foarte greu de realizat.
Despre fereastra fertilă, ce înseamnă aceasta, cum poate fi identificată şi cât durează ne-a oferit mai multe detalii dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate.
Fereastra fertilă este acel interval de timp din ciclul menstrual în care şansele de a obţine o sarcină, în urma unui contact sexual, sunt cele mai mari. Conform cercetărilor, aceasta are o perioadă de 6 zile - ziua ovulaţiei şi cinci zile premergătoare acesteia. Iar cele mai fertile zile ale acestei ferestre fertile, adică zilele cu cele mai mari şanse de a obţine sarcina, sunt ziua ovulaţiei şi două de dinaintea ei.
Perioada de menstruaţie
Pentru a-ţi urmări însă ovulaţia, ne-a spus dr. Vythoulkas, este important să ştii care este perioada ciclulul tău menstrual - acesta începe cu prima zi de sângerare şi se se încheie cu o zi înainte ca următoarea menstruaţie să înceapă. De asemenea, este important de ştiut că nu toate femeile au aceeaşi durată a ciclului menstrual. Acesta variază între 23 şi 35 de zile, media fiind considerată de 28 de zile. În acest caz, ovulaţia are loc în ziua a 14-a, iar zilele cele mai fertile sunt 12, 13, şi 14.
Dacă ciclul menstrual este de 32 de zile, ovulaţia are loc în ziua a 18-a, fereastra fertilă este cuprinsă în intervalul zilelor 13 – 18, cu cea mai mare probabilitate de a obţine o sarcină în zilele 16, 17 şi 18. Şansele de a rămâne însărcinată la finalul ferestrei fertile sunt mici şi aceasta pentru că ovulul are o viaţă de numai 24 de ore. Cu cât ciclul este mai regulat, cu atât perioada fertilă poate fi anticipată mai uşor.
Testele de ovulaţie
Cele mai importante semne de identificat ale ovulaţiei sunt prezenţa mucusului vaginal ce devine subţire, are o culoare transparentă şi este foarte elastic (devine asemănător cu albuşul) şi creşterea temperaturii bazale. De asemenea, momentul ovulaţiei se poate identifica şi cu ajutorul testelor de ovulaţie, asemănătoare celor de sarcină. Acestea se bazează pe folosirea urinei şi pot identifica nivelul hormonului luteinizant. O valoare pozitivă a unui astfel de test anunţă că ovulaţia va avea loc în următoarele 24 de ore. De asemenea, aş vrea să mai menţionez, a continuat dr. Vythoulkas, nu este obligatoriu ca la fiecare ciclu menstrual să aibă loc şi ovulaţie!
Trecerea anilor afectează fertilitatea femeilor. Perioada cea mai fertilă se află între 25 şi 28 de ani, urmând ca după 30 de ani, fertilitatea să intre pe o curbă descendentă.
Dacă timp de un an în care cuplul a avut contacte sexuale regulate şi neprotejate nu a obţinut sarcina dorită, ţinând cont şi de perioadele fertile, este bine să se prezinte la medicul specialist în infertilitate pentru a obţine şi un diagnostic corect, şi cel mai potrivit tratament.
Sursă imagine: doctissimo.fr