Ce înseamnă dacă îţi "ţiuie" urechile. Semnele care ar trebui să te alarmeze
Ţiuitul în ureche, adică acel foşnet supărător pe care pacienţii îl descriu ca pe un ţiuit în interiorul urechii, poartă denumirea de tinus sau de acufene. Peste 50 de milioane de oameni suferă în toată lumea suferă de această afecţiune. Poate fi o problemă pe termen scurt sau una care durează ani de zile.
De unde vine ţiuitul în ureche
„Este un sunet generat în ureche sau chiar la nivelul creierului. Este presupus faptul că aceste zgomote din ureche provin de la celulele care se ocupă de partea de auz din urechea internă şi care generează nişte sunete pe care omul le percepe (…).Orice zgomot în ureche persistent mai mult de doi ani nu se va ameliora. Cauzele sunt variate, pornind de la zgomote puternie, traume sonore puternice, inflamaţii, boli auditive”, a explicat medicul specialist ORL, dr. Popescu Bogdan.
În jumătate din situaţii, cauza este una de natură psihică, spun medicii. De aceea, în paralel cu tratamentul ORL, pacienţii sunt sfătuiţi să apeleze şi la psiholog. În unele situaţii, bolnavii pot suferi de tinus şi din cauza pierderii parţiale a auzului.
"Zgomotele în ureche trebuie să alarmeze pacientul. Acelea care persistă pot duce la depresia pcientului sau la stări de anxietate", mai susţine medicul.
Cum ştii că ai tinitus
Pentru a diagnostica tinitusul medicul va avea nevoie de un istoric medical, va face o consultaţie şi mai multe teste speciale. Doctorul va verifică dacă pacientul are cerumen, obiecte străine sau par în ureche. Este important că pacientul să îi spună specialistului dacă zgomotele sunt constante sau intermitenţe.
Analize precum audiograma (test de auz), tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanţă magnetică sunt folosite pentru a identifica potenţialele cauze ale tinitusului.
Citeşte şi: Remedii naturale pentru tinitus sau zgomotul din urechi
Cum poate fi prevenit tinitusul?
Unele tipuri de tinitus pot fi evitate prin aplicarea anumitor măsuri preventive. Spre exemplu, nu este recomandat să folosiţi beţişoare de ureche pentru a curată interiorul urechii (acestea împing cerumenul în timpan). Vezi de ce nu trebuie să foloseşti beţişoare de urechi.
Tinitusul mai poate fi prevenit prin purtarea dopurilor de urechi la locul de muncă (dacă există un zgomot excesiv), la concerte, la evenimente sportive etc. Menţinerea sănătăţii cardiovasculare prin exerciţii fizice constante poate reduce riscul apariţiei ţiuitului.
Căştile pentru urechi, un pericol sau nu?
Căştile în urechi nu sunt periculoase, dacă sunt folosite cu moderaţie. Nu mai mult de 30 de minute şi nu la o intensitate mare.
Totodată, nu este bine să împrumutăm căştile altei persoane şi ar trebui depozitate într-un loc sigur. "Majoritatea persoanelor nu au un loc în care să le depoziteze. Stau în geantă, pe birou, în maşină, iar asta poate duce la infecţii la nivelul urechii", a mai precizat medicul.
Sursă: antena3, digi24.ro