Ce să faci când te dor ovarele. Cauze şi tratament
Femeile se confruntă adesea cu ceea ce se numeşte dismenoree dureroasă, adică durerea ovarelor. Cu cât sunt însă mai acute, cu atât ele devin mai problematice.
Durerea de ovare este localizată în abdomenul inferior şi, în funcţie de cauză, poate să radieze în zona lombară sau în coapse. Durerea poate fi intermitentă sau continuă şi o poţi resimţi ca o senzaţie de înţepătură, arsură sau o durere surdă.
Nu ignora semnele pe care ţi le trimite corpul. Mergi la medicul specialist dacă te confrunţi cu dureri ovariene şi alte simptome.
Durere ovariană - cauze
Ovulaţia
Nu toate femeile suferă de acest tip de durere, dar ea este comună. Poate să apară înainte, în timpul şi după menstruaţie.
Menstruaţia
Durerea este frecventă pentru multe femei. Poate fi uşoară sau intensă, durerea rezultând din contracţiile muşchilor din uter.
Chistul ovarian
Chistul ovarian este o afecţiune frecvent întâlnită în rândul femeilor de toate vârstele. Cele mai multe dintre aceste chisturi nu sunt periculoase. Apar de obicei în timpul ciclului menstrual, sunt benigne prin natura lor, şi nu există o cauză principală a dezvoltării lor. Cazurile de chist ovarian pot varia în funcţie de mărime, dar ele sunt cel mai adesea benigne.
Endometrioza
Aceasta este o condiţie comună. Durerea apare când celulele cresc în afara uterului (în ovare, vezică, intestin). Endometrioza afectează o cincime din femeile aflate la vârsta reproducerii. Se manifestă prin dureri puternice şi, netratată, duce chiar la instalarea infertilităţii.
Prima lună de sarcină
Modificările pe care uterul le suferă pot provoca dureri ovariene.
Boala inflamatorie pelvină
Această boală provoacă inflamaţia ovarelor, a tuburilor faloopice şi a deschiderii uterine. Este rezultatul infecţiilor bacteriene, în special bacteriile gonococilor, care sunt responsabile pentru gonoree.
Tratamente naturiste pentru durerile de ovare
Cimbrul
Ceaiul de cimbru. Se lasă la infuzat o lingură de cimbru proaspăt, nu mai mult de un minut. Dacă cimbrul este uscat, se prelungeşte perioada de infuzare până la 10 minute. Se strecoară şi se consumă zilnic două căni de ceai de cimbru, până la dispariţia simptomelor.
Pernă de cimbru. Cimbrul face minuni în cazul durerilor de ovare şi dacă este aplicat extern. Astfel, se umple un săculeţ sau o faţă de pernă cu cimbru proaspăt şi se leagă bine. Se aplică seara, pe locul dureros, după ce săculeţul a fost bine încălzit în prealabil. Se lasă să acţioneze toată noaptea.
Muşeţel
În cazul durerilor provocate de anexită se fac băi de şezut cu infuzia de muşeţel, cu puternice efecte calmante, antiinflamatoare şi dezinfectante. Pentru băi sunt necesare 50-100 grame de planta la 1 litru de apă fierbinte.
Gălbenele
Ceaiul de gălbenele calmează durerile menstruale, regleaza ciclul si amelioreaza infecţile bacteriene si micotice. De asemenea, infuzia (o linguriţă de plantă la o cană de apă clcootită) este eficientă în tratarea infecţiilor urinare.
În ceea ce priveşte un tratament igieno-dietetică, în cazul infecţiilor, sunt importante: repausul, evitarea frigului, a umezelii, a efortului fizic prelungit. Toaleta genitală, înainte şi după contactul sexual, precum şi igiena zilnică, trebuie să fie riguros respectate. Că şi medicaţie, ginecologul este singurul care trebuie să o indice.
Sursă: unica.ro, clicksanatate.ro