Ce semnalează punctele negre în câmpul vizual. Pot fi simptomul unor boli
Tulburările vizuale manifestate prin aşa-zisele puncte negre nu trebuie neglijate. Ele pot ascunde o banală oboseală, dar şi afecţiuni mai grave, precum glaucomul, care poate duce la orbire.
Slăbirea vederii asociată cu apariţia unor puncte negre în câmpul vizual, fenomen numit de oftalmologi miodezopsie, nu este un simptom specific doar afecţiunilor oculare.
„Punctele negre (miodezopsii) sunt conglomerate de resturi celulare în vitros (substanţa gelatinoasă din interiorul ochiului). Pot fi sesizate sub formă de firişoare, scame, puncte negre sau de pânze de păianjen, care plutesc în vitros şi se mişcă o dată cu mişcarea globilor oculari. Ele par să fie în faţa ochiului, dar de fapt plutesc în acest gel şi proiectează umbre pe retină (tunica internă a ochiului). Se observă de obicei în lumină puternică sau pe un perete alb, sunt mai frecvente la miopi şi la persoanele operate de cataractă şi sunt cauzate de cele mai multe ori de procesul de îmbătrânire a vitrosului. Există şi situaţii în care apariţia punctelor negre în câmpul vizual este cauzată de o afecţiune. Ele pot semnala hemoragia vitreană, o inflamaţie la nivelul vitrosului”, explică medicul Adina Grigorescu.
Adesea, poate însoţi o migrenă, durere localizată mai ales într-o anumită parte a capului, care generează uneori şi ameţeli şi senzaţie de greaţă. Dacă aceste manifestări nu dispar nici după administrarea unor analgezice, apărând în plus şi alte tulburări vizuale (precum fotofobia şi pierderea vederii pe o porţiune limitată a ariei vizuale), este necesară prezentarea la medic.
Pot fi puse pe seama dezlipirii de retină
Slăbirea vederii specifică dezlipirii de retină este cauzată de unele traumatisme şi de afecţiuni oculare (printre care miopia) şi se poate manifesta prin apariţia unei pete negre (mai ales într-o parte a câmpului vizual), vedere înceţoşată şi neclară, puncte plutitoare şi luminoase. Acestea impun control oftalmologic, pentru că dezlipirea de retină poate duce la orbire. Rupturile mai mici de retină pot fi remediate cu ajutorul laserului, cazurile mai grave necesitând tratament chirurgical.
Posibil semn al glaucomului
Punctele negre în câmpul vizual periferic, la unul sau la ambii ochi pot semnala un glaucom. Dacă ai un istoric familial de glaucom, prezenţa la oftalmolog este mai mult decât recomandată. Glaucomul apare din cauza unei presiuni intraoculare mărite, care duce la compresia retinei şi fibrelor nervului optic.
Manifestare a degenerescenţei maculare
Neclaritatea vederii şi apariţia unei pete întunecate în câmpul vizual pot fi şi manifestări ale degenerescenţei maculare legate de vârstă, boală oculară de la nivelul maculei (zona centrală a vederii), afecţiune mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Această boală evoluează treptat şi duce la pierderea vederii centrale.
Frecvente la cei cu diabet
Persoanele care au o formă de diabet riscă să dezvolte retinopatie diabetică, boală care duce la pierderea vederii. Această afecţiune determină formarea unor vase de sânge care presează retina, provocând uneori dezlipirea acesteia şi apariţia glaucomului. Câteva dintre simptomele care ar trebui să alarmeze un bolnav cu diabet, fie de tip 1, fie de tip 2, sunt apariţia punctelor negre în câmpul vizual, privirea înceţoşată şi dificultăţile de a percepe culorile. Retinopatia diabetică este cu atât mai gravă cu cât bolnavul are hipertensiune arterială şi surplus ponderal.