Ce trebuie să ştii despre nodulii tiroidieni. Află când şi cum se tratează!

1 shutterstock 696513805 jpg jpeg

Descoperirea unui nodul la tiroidă ridică multe semne de întrebare, iar temerea cea mai mare este legată de existenţa unui posibil cancer. Cu toate că statisticile arată că doar 5% dintre noduli sunt maligni, aceste formaţiuni nu trebuie neglijate.

Nodulii tiroidieni sunt creşteri anormale ale ţesutului aflate în regiunea cervicală anterioară. Riscul de apariţie a nodulilor tiroidieni este mai mare la femei, la persoanele care s-au expus radiaţiilor şi la cele care au lipsă de iod. Adesea, nu se simt la palpare, fiind descoperiţi la o ecografie de rutină. Nodulii mai mari pot fi totuşi văzuţi şi cu ochiul liber, pe faţa anterioară a gâtului.

După structură, nodulii pot fi chistici (conţin lichid), solizi sau o combinaţie a acestora, iar din punct de vedere al numărului, există noduli unici sau multipli (guşă polinodulară). Majoritatea nodulilor nu sunt însoţiţi de o disfuncţie tiroidiană, însă alteori, în special formaţiunile mai mari, pot produce hormoni în exces (hipertiroidism). Nodulii mari pot fi însoţiţi de modificarea vocii, de disconfort şi de senzaţia de sufocare. Creşterea rapidă a unui nodul, duritatea la palpare şi răguşeala sunt semne care sugerează suspiciuni de cancer.

Benigni sau maligni?

Nodulii tiroidieni pot apărea în cadrul unor afecţiuni benigne, precum guşa polinodulară, tiroidită (Hashimoto, subacută), chisturi sau adenomul folicular. De asemenea, aceste formaţiuni însoţesc şi diverse tipuri de cancer tiroidian sau sunt semn al metastazelor la acest nivel. Este bine de ştiut că există o probabilitate mai mare ca nodulii apăruţi în copilărie sau adolescenţă să fie maligni în comparaţie cu cei formaţi în perioada adultă.

Ce analize pun diagnosticul

Cauza exactă a nodulilor este aflată după efectuarea analizelor medicale. De pildă, cu ajutorul dozărilor hormonale se depistează dacă nodulul a apărut în cadrul unei hipertiroidii sau hipodiroidii. Ecografia este una dintre procedurile imagistice de primă intenţie în explorarea nodulilor. Această investigaţie imagistică arată caracteristici precum dimensiunea nodulilor, fără a arăta dacă aceştia sunt benigni sau maligni, lucru ce poate fi stabilit după efectuarea puncţiei. Mai multe informaţii despre noduli se află cu ajutorul scintigrafiei. Nodulii care captează iodul, numiţi şi „calzi” sunt benigni în 99% din cazuri, în schimb, cei „reci” necesită investigaţii suplimentare.

Cum se tratează

Dacă nodulul tiroidian este benign, nu produce hormoni şi nu este însoţit de simptome precum disconfortul la înghiţire, este foarte probabil să nu necesite tratament, ci doar monitorizare periodică, inclusiv analize. În cazul în care nodulul produce compresie locală, medicul poate recomanda tratament medicamentos cu hormoni tiroidieni.

Operaţia chirurgicală este indicată când există anumite tipuri de guşă, când nodulii produc exces de hormoni sau când sunt asociaţi unui cancer. De asemenea, intervenţia chirurgicală este recomandată şi în nodulii care s-au mărit, în ciuda tratamentului.

Citeşte şi: De ce analize ai nevoie pentru a depista bolile tiroidiene