Cele mai eficiente trucuri pentru a îndepărta urmele de ceară de pe orice suprafaţă din casă
Îţi place să aprinzi lumânări parfumate prin casă? O mică pată de ceară poate fi o mare dificultate, mai ales dacă nu ai găsit niciun produs de curăţenie „minune‟, care să îndepărteze cu succes ceara de lumânare de pe orice suprafaţă. Este nevoie doar de câteva picături mici de ceară pe covor ca să se strice toată distracţia. Iată cum o poţi îndepărta de pe orice suprafaţă, rapid şi uşor, indiferent că este vărsată pe haine, pe covor, pe lemn sau chiar pe pereţi!
La fel ca petele de vin sau de cafea, ceara fierbinte este o adevărată problemă. Să îndepărtezi urmele de lumânare poate fi o adevărată artă. Acest lucru se datorează faptului că petele de ceară pot fi destul de dificil de curăţat, dacă nu ştii ce metodă va funcţiona pentru tine. De exemplu, unii oameni cred că oţetul ar fi o soluţie de curăţare, dar acesta este ineficient în acest caz, deoarece umezirea zonei va îngreuna îndepărtarea urmelor. Unele produse din casă, cum ar fi covoarele, ţesăturile şi lenjeria de pat au nevoie de căldură. Alte suprafeţe, cum ar fi lemnul, necesită frig pentru a îndepărta ceara. Înainte de a începe tot procedeul, fii precaută! Nu încerca să îndepărtezi ceara fierbinte şi lichidă. Aşteaptă să se răcească şi să se întărească, deoarece te poţi arde foarte uşor. Ştim că primul instinct este să pui mâna pe o cârpă şi să o ştergi, dat frecarea ar putea măcina ceara, iar aceasta intră mai adânc în ţesătură, ceea ce face şi mai dificilă îndepărtarea. Iată ce trebuie să faci ca să elimini urmele de lumânări de pe suprafeţele din casă!
Cum îndepărtezi ceara uscată de pe haine
Ca să scoţi ceara de lumânări din haine şi din ţesături este nevoie să apelezi la căldură. Vei avea nevoie de un fiert de călcat, o pungă de hârtie şi de un cuţit cu rizuri. Mai întâi, îndepărtează ceara cu un cuţit. Răzuieşte uşor, apoi aşază îmbrăcămintea între două pungi de hârtie, ca şi cum ai face un sandwich. Dă fierul de călcat la program de căldură medie, apoi calcă pungile de hârtie până când ceara din ţesătură o să dispară complet. Acest truc funcţionează pe materiale din bumbac, denim, mătase şi lână. Asigură-te că foloseşti fierul de călcat la o temperatură mică spre medie, astfel încât să nu rişti arderea pungilor de hârtie!
Cum elimini ceara de pe covor
Dacă eşti un pachet de nervi, deoarece ai scăpat ceară pe covor, relaxează-te! Vei avea nevoie doar de o cârpă umedă şi de un fier de călcat. Umezeşte puţin o cârpă curată, aşaz-o peste pata de pe covor şi aplică fierul de călcat la nivel mic spre mediu peste cârpă. Căldura va scoate ceara din covor şi o va lipi pe cârpă.
Cum ştergi ceara de pe pereţi
În loc să te uiţi la urmele de pe perete şi să te întrebi cum de ţi se poate întâmpla tocmai ţie aşa ceva, ia repede un uscător de păr şi 2/3 şerveţele de hârtie. Aplică căldura medie pe pata de pe ceară. Şterge urmele cu şerveţelele pe măsură ce se înmoaie, având grijă să nu murdăreşti şi alte zole ale peretelui. Dacă observi că peretele tău s-a colorat după acest procedeu, îndepărtează restul urmelor cu o soluţie formată dintr-un pahar de oţet şi două pahare de apă.
Cum înlături ceara de pe lemn
Dacă se scurge ceară pe masă sau pe parchet, foloseşte gheaţă. Vei avea nevoie de un prosop uscat, o lingură şi de cuburi de gheaţă. Freacă uşor gheaţa peste ceară şi şterge apoi cu prosop zona umedă. Îndepătează apoi cu ajutorul unei linguri. Atinge foarte uşor suprafaţa de lemn pentru a evita zgârieturile. Repetă procedeul până când toată ceara a fost îndepărtată.
Cum se curăţă ceara de lumânări de pe sticlă
Fie că este vorba de oglinda ta preferată sau de geamurile din casă, iată cel mai eficient mod de a îndepărta ceara. Vei avea nevoie de un cuţitit, uscător de păr şi de şerveţele de hârtie. Îndepărtează ceara uşor, cu un cuţit, fără să zgâri geamul. Foloseşte un uscător de păr la temperaturi mici spre medii pentru a înmuia ceara. Şterge apoi cu şerveţele de hârtie. La final, foloseşte o soluţie specială de şters geamuri.
Sursă foto: Shutterstock